Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Nytta och nöje

Att pyssla med aktiehandel är en spännande och intressant sysselsättning. Under de år som jag överhuvudtaget sparat så har jag lärt mig mycket. Det mesta via egna misstag, tänka sig.

Började med några fonder hos Handelsbanken som fick en sorglig utveckling. Fortsatte med fonder så som Didner & Gerge hos E-trade och Fondmarknaden som fungerade bättre. Därefter blev det en aktiedepå hos Nordnet, som jag fortfarande innehar, där jag provat på alla möjliga aktier, spartider och otåliga köp och försäljningar.

Vad jag i huvudsak lärt mig är att det är en dålig strategi att syssla med alla strategier samtidigt och under för kort tid.

Det är inget fel i att vara daytrader, swingtrader, värdeinvesterare och utdelningsinvesterare. Inte så länge du har en uttalad, och helst nedtecknad, strategi med ditt investerande. Det går alldeles utmärkt att misslyckas med alla oavsett variant - för alla kräver olika slags tålamod och kunskaper.

För egen del så är daytrading inget alternativ, även om jag gått en mycket intressant kurs hos Tobbe Rosén kring Winning Trading - hans bok är också mycket läsvärd, enligt mig. Min brist på tid att handla med aktier gör att jag inte på ett seriöst sätt kan sitta ned och göra de analyser och ta de beslut som krävs. En heltidsarbetande man med familj blir ingen framgångsrik trader i korta affärer, inbillar jag mig. Istället så har bloggaren Lundaluppens investeringsfilosofi fallit mig alltmer på läppen även om jag tittar en del på teknisk analys kring glidande medelvärden. Jag kan mycket väl tänka mig att avyttra allt om tiderna blir för bistra.

Att börsen numera är svår att förstå sig på är inte så konstigt. En del skyller på den så kallade robothandeln och jag kan delvis hålla med. Att tjäna pengar på riktigt korta affärer kräver sin elit. Jag, som är en glad amatör, låter dessutom bli hävstångsinstrument så som Björnar och Tjurar gånger två eller tre. Jag blir för nervös, helt enkelt.

Hypen kring Apple och den nya iPhone 5 fortsätter. Aktien var uppe och vände över 700 dollar men ligger nu strax därunder. Det talas om att nya höjder mot 800 och kanske 850 dollar då en ny iPad ligger på lur. Inte vet jag vart det bär - iPhone 5 är inte 'way ahead' så som tidigare telefoner men lär ändå sälja helt fantastiskt bra. Jag gillar Android som telefon men Apple som aktie.

Imorgon så har elektronikkedjan Expert, som är den senaste som kastar in handduken, konkursutförsäljning i sina butiker med start klockan tio. Jag tror att jag ska ta och se om jag kan fynda något då det utlovas minste en tjugofemprocentig rabatt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Ja, trading funkar inte för en person med ett normalt liv och en avgränsad tid att ägna åt investeringar (om det ens fungerar alls för någon utom robotarna som klår fiskarna, förlåt daytraders, på deras marginaler).

  Jag försöker att inte dyka alltför långt in i det religiösa kring teknisk analys vs. fundamental analys. När det gäller det senare är jag troende, det förra snarare agnostisk.

  Apple är en trevlig aktie, men jag börjar tröttna på patenttvisterna och andra fasoner som jättarna ägnar sig åt, det blir nog inga fler teknologiaktier nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en evig tuppfäktning som inte direkt är gratis. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg