Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Din pinne

Boule Diagnostics är ett intressant företag som jag valt att investera en mindre summa i. Helt nyligen så gjordes ett lyckat försök till ägarspridning i bolaget för att öka likviditeten i handeln med aktien. Sex av företagets grundare har minskat sitt innehav i bolaget med 260 000 aktier, motsvarande 5,5 procent av det totala antalet röster och aktier i bolaget. Jag valde att teckna mig för ytterligare aktier.

Många småbolag på de mindre listorna har en mycket liten omsättning i sina aktier. På SmallCap-listan har handeln mer än halverats för årets första åtta månader jämfört med för två år sedan.

Claes Hemberg hos Avanza Bank menar att börsens småbolag lever farligt i och med den blygsamma handeln - och att det borde rensas ut bolag från börsen. Han menar att det finns runt hundra bolag som inte borde finnas på börsen överhuvudtaget för att de handlas 'för dåligt'. En aktie som har en låg omsättningsgrad kan anses vara en större risk att handla med då det kan vara svårt att avyttra den när man så önskar. Dock är det ju så att Avanza Bank tjänar en hel del pengar i de aktier som har en hög omsättning så frågan är hur trovärdig herr Hemberg egentligen är?

Själv är jag av den åsikten att jag vill ha 'min rätt' att investera i vad jag önskar, inte vad andra anser vara en 'bra' aktie att handla med. Många av de småbolag jag ser ett intresse för är för mig en mångsiktig investering och inte en spekulationsaffär, det får andra ägna sig åt. Precis som Aktiespararnas VD Carl Rosén så vill jag kunna ta del av så många placeringsalternativ som möjligt och anser att fler småbolag borde börsnoteras. Inte minst är det en fråga kring demokrati - att gemene man också ska kunna få investera i företag som endast riskkapitalbolag idag kan göra.

Världen är mer än HM och Volvo, eller vad säger du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Ja Hemberg vill säkerligen ha hög omsättning på aktier. Angående listningar på smålistor så finns ju risken att det är bolag som riskkapitalisterna inte vill ta i som söker sig dit och som önskar få in pengar från (troligen) mindre erfarna investerare.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg