Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Dubbel skuld

Idag gick jag in och aldrig ut igen. Hade en tanke att jag skulle cykla iväg till träningslokalen och träna lite styrketräning, men strax efter middagen så började det regna sidledes och inspirationen rann av mig. Satte mig istället vid datorn och registrerade månadens räkningar. Några extra feta fakturor gnager på inkomsterna denna månad, en från firman som rengjorde och ställde in värmesystemet och en från hantverkaren som fixade med förrådet. Hantverkare är ett svårt släkte, man vet aldrig när och om de kommer och inte heller när de avser att fakturera. Snickaren gjorde sitt jobb i Augusti - förra året. Nu kom fakturan. Nåväl, inget jag sörjer över i sig.

Det talas mycket om hur vi svenskar hamnar i ekonomiska problem dessa dagar. Människor hamnar snett rent privatekonomiskt och många gånger är det inte på grund av slarv eller dumhet. Det så kallade 'kreditsamhället' ses som en bov i dramat. Jag hörde i ett radioreportage om en ensamstående tvåbarnsmamma vid namn Kerstin som tappade kontrollen över sin ekonomi när hon blev sjukskriven en längre tid.

Hon kände sig mycket stressad under denna period. Att stå i affären och välja mellan toalettpapper eller mjölk, hur kan det kännas? Ständigt räknade hon, i sängen på natten, på morgonen när hon steg upp, allt för att försöka få ihop ekvationen. Men att skapa framförhållning lyckades hon aldrig med utan tvingades välja bland räkningarna som skulle betalas varje månad.

Kerstins problem bottnade inte i någon 'Lyxfällan'-problematik, utan i att hon saknade en ekonomisk buffert - något som är den allra vanligaste orsaken till privatekonomiska problem. Sju procent av svenska folket har ingen buffert alls. Var tredje svensk har mindre än tiotusen kronor i buffert. Orsakerna till det är många - skilsmässor, sjukdom, arbetslöshet eller företagskonkurs. I de allra flesta fall är det dylika skeenden som triggar igång problemen, inte slarvig konsumtion.

Människor med en dålig privatekonomi har ofta dåligt samvete över sin situation och känner skuld över att ha hamnat i den. Dessutom är det aldrig så dyrt som att vara fattig då inköp måste göras i små portioner och räkningar som inte betalas i tid skapar merkostnader och påminnelseavgifter. De allra flesta skuldsatta skäms och gör vad de kan för att dölja det hela, inte minst för sina barn eller släktingar. Skulden i att inte ha pengar är, enligt skuldrådgivarna i kommunerna, oerhört utbredd, vilket också är orsaken till att de kontaktar skuldrådgivaren alldeles för sent.

Överskuldsatthet kostar samhället mellan trettio och femtio miljarder per år, inkassobolagen har i sin tur utmärkta vinstmarginaler och kronofogden är överbelastad av att hantera ärenden kring korta krediter. Enligt mig så är det här ett samhällsproblem och därmed ett problem som de allra flesta borde vara intresserad av att lösa. Vad är det som leder till en onödig skuldsättning? Hur kan vi lösa det här till allas bästa?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det Kerstin gick igenom borde de flesta i Sverige uppleva, det är en läxa för livet. Genomgår man nåt sånt då lär man sig pengarnas betydelse.

  Sånt är jobbigt att gå igenom, men i längden är det en bra läxa som man har nytta av resten av livet.

  //Effex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många med relativt hög lön som inte alls har någon buffert men stora lån på både hus och sommarstuga - fungerar så länge ingen blir sjuk eller av med jobbet. Men även det sker, som sagt. :/

   Radera
 2. Ett vanligt fenomen i Sverige, liksom i USA, är att stora inkomster också medför stora utgifter, vilket gör att en finansiell buffert inte har så mycket med lön och inkomst att göra (...i normala inkomstlägen!!)
  En klassisk bok som beskriver detta är "The millionaire next door" från 1996.
  Rekommenderas, kul och lärorik läsning.
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant,finns den översatt? :)

   Radera
  2. Lyssnade i dagarna igenom nämnda bok medan jag tränade. Mycket intressant bok (som kan sammanfattas med tre ord: FRUGAl, FRUGAL, FRUGAL).

   Radera
  3. Ska se till att läsa boken. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg