Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

För att jag är en flicka

Att försöka mörda en 14-årig flicka i religionens namn, så som nyligen skedde i Pakistan av talibaner, för att hon stått upp för sina mänskliga rättigheter till ett värdigt liv, utbildning och egenbestämmande är minst sagt vidrigt. Malala Yousafzai, en skolflicka ifrån Swat i nordvästra Pakistan blev nu ett mål för det stinkande patrask som talibanrörelsen är. Kvinnor som vill äga sitt eget liv, klä sig i normal klädsel och utbilda sig anser sig talibanerna, i Islams namn, ha rätt till att döda eller lemlästa. Dessa män är en beklämmande, men farlig, samling av imbeciller.

Malala har blivit opererad och hoppet står till att hon ska kunna tillfriskna. Ett modigt barn som stått upp mot förtryckare förtjänar inget mindre. För om religion ska påverka människors liv och förbjuda allt från musik och flickskolor, då är det snarare dags att förbjuda religion. Och att döda i religionens namn - vad är väl det för vanföreställning? En sådan värld som bygger på rent barbari måste bara förhindras att växa till sig.

Malala Yousafza har blivit beundrad över hela Pakistan för att hon har hållit fram talibanernas grymheter och för att hon har vågat stå upp emot religiösa fanatiker och förespråka flickors rätt att gå i skolan, skriver AP från Peshawar. Kvinnor är ju halva mänskligheten som ska ha samma rättigheter som alla andra. Utbildning är en grundläggande rättighet, avgörande för utveckling och välbefinnande för alla individer och samhällen, enligt Unicef.

Massor av flickor i världen har det svårt, just på grund av sitt kön. Ingen grundläggande utbildning, tidiga giftemål och barnafödande, dålig hälsa och undermålig kvinnosjukvård - bara för att nämna något. Den 11 oktober är en av FN:s internationella dagar - Flickdagen. Stöd den genom att bidra till Plan:s verksamhet alternativt bli fadder till en utsatt flicka någonstans i världen. Flickdagen är en bra dag att börja kämpa för flickors rättigheter, alla vi gemensamt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Svar
  1. Tack Nils. Jag fick slå up 'word' vad som menas - så gammal är jag. :)

   Radera
 2. Plan är en bra organisation. Vill också slå ett slag för SOS- barnbyar som också gör ett fantastiskt jobb för utsatta barn. En uppmaning till alla som är trötta på onödiga julklappar på jobbet - pusha era chefer (eller om ni själva är chefen..) att ge något meningsfullt i år till kollegor och kunder. De flesta organisationer har bra julgåvor på sina hemsidor, se tex:

  www.sos-barnbyar.se

  Ett annat tips är att det går att skänka en del av sin utdelning från aktier till organisationer. Skatteeffekten gör då att man förhoppningsvis känner att man kan ge mer än om man ger skattade pengar. Flera av internetbankerna har funktionalitet för att smidigt ge bort del av sin utdelning.

  Per Penning - hoppas du är OK att man försöker sprida lite budskap kring detta - det ligger mig varmt om hjärtat och jag har sett på nära håll vad dessa organisationer kan göra för utsatta människor!

  SvaraRadera
 3. Då du har tagit upp detta ämne kan jag rekommendera denna film.
  http://www.imdb.com/title/tt1277737/
  Tyvärr har den fått alldeles för lite uppmärksamhet.

  /Krille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Ser att filmen finna att köpa både på CDON och hyra på Lovefilm.

   http://cdon.se/film/soroya_m-8303653
   http://www.lovefilm.se/film/Soraya-M/54017/

   Radera
 4. det här är så hemskt så att man knappt orkar förstå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta in, menar du förmodligen. Att förstå är hart när omöjligt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg