Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Försörj en förvaltare

Du jobbar och sliter, tar dig ur sängen varje arbetsdag år ut och år ut, tjänar ihop för att försörja dig och dina nära och lyckas kanske dessutom spara undan en slant. Denna slant som du vill ska ge dig lite mer frihet, lite mer kul, guldkant i tillvaron eller dräglig pension. Denna slant som du lagt ned massor med dyrbar tid och energi på för att bygga upp. Varför väljer du då att försörja personer som garanterat kör en finare bil än du, bor bättre än du och har ett helt annat klädkonto än du? Jag talar om förvaltare av dina pengar. Det är en hel liten hög med män och kvinnor du försörjer - pensionsförvaltare och fondförvaltare - och deras beundrarsvans av sparekonomer, privatrådgivare, familjeekonomer och Gud vet allt vad de kallar sig. Alla dessa människor snattar pengar ur din plånbok - om du tillåter det. Månad efter månad, år ut och år in.

Du brister helt enkelt i din egen förvaltning av dina pengar. På grund av ointresse eller av rädsla för att göra fel lägger du över ansvaret för dina slantar på denna kader av välklädda finansmänniskor. Dessutom finns det en väsenskillnad i hur ditt arbete ser ut i jämförelse med de här människornas. För vad händer när du blir sjuk?

Jo, du får stanna hemma och förlorar inkomst. Utan prestation blir det ingen lön, så fungerar det. Dock inte för fondförvaltare där det alltid skapas inkomster via avgifter på dina pengar - oavsett om de ökar i värde eller ej. I sig är detta fullständigt galet att tillåta - inte för att du ska betala för ett uteblivet resultat, utan för att du även ska betala för ett negativt sådant. Ungefär som att anlita en städfirma till hemmet som häller ut askkoppar på äkta mattan och ändå fakturerar. Fondgossarna skrattar, oavsett konjunktur, hela vägen till banken.

Du kanske sliter hårt inom vården till en oförskämt låg lön? Eller jobbar på ackord i ett slakteri? Det gör inte guldgossarna - de sitter på sin höjd hukad över en dator och köper och säljer aktier eller fonder. Några knapptryckningar då och då. Eller så är de på golfbanan - att förvalta en avgiftsbelagd indexfond måste vara ett av de enklaste jobben någon kan ha. Världen är orättvis, javisst. Men varför ger du dessa människor en ny Porsche vart tredje år?

För du skulle kunna göra det här jobbet bättre själv - och bra mycket billigare. Du kan, eftersom det inte är svårt. Allt som behövs är lite sunt förnuft. Och vetskapen att index alltid vinner över tid och att avgifter äter upp dina pengar.

Så hur blir du din egen familjeekonom? Det är lätt - imorgon ska jag ge dig de första tipsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. sååå sant! Jag fick en mercedes på mitt gamla jobb, oavsett om det gick bra eller inte! Och super fina förmåner. Först i storkris dras saker in! Som normal svensson måste man sköta sin egen ekonomi. Om man är multibiljonär med egna företag mm, ja då ska man självklart anlita hjälp, ekonomer och skattejurister mm. men vi vanliga döda, måste lära oss att sköta ekonomin själva!

  SvaraRadera
 2. Vilken cliffhanger! Ser fram emot din artikel.

  SvaraRadera
 3. Bra "Cliff hanger" inlägg. :)

  SvaraRadera
 4. Oj då, det var inte direkt min mening. Hade inte tid att skriva mer. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg