Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Höstgärning

Nu hörs de bra, gässen som i sin fylking passerar över vår lilla by efter skymning. Ja, de syns inte, för himlen är mörk, men att de är där går inte att ta miste. Ett gemytligt kacklande och skränande, så som bara en gås kan låta, när de är på väg till sina övernattningsplatser i skydd från räv och mink efter en dag på något fält eller någon äng. Det låter som de är tillfreds, däruppe i luften. Men blir vädret kallare pockar kanske en flytt söderut på?

Hösten är en bra tid att sitta ned och se över sin privatekonomi. Det kan vara din höstgärning. Helst ska hela familjen ta del i detta, enligt mig. Små som stora - för privatekonomin i familjen berör alla och därför bör alla få vara med. Och inte minst lära. Familjen Pennings barn är duktiga att förstå pengar, anser jag, och visar intresse för det och ställer frågor.

Alla vill så klart mycket här i livet. Ett barn vill ha en ny cykel, ett annat barn ett ridläger, mamma vill ha höstkappan och pappa lugn och ro. Alltihop kan man få med en budget och kontroll över den. ‘Lyxfällan’ på TV är alltid en inspiration och en påminnelse för mig om hur illa saker och ting kan gå, och det snabbt, när man blundar för konsekvenserna av sitt handlande.

Jag vet en liten familj som bor i en stad inte långt härifrån. Han är tjugotvå år, arbetar som bilmekaniker och har ett barn från ett tidigare förhållande. Hon är blott tjugo år, gravid i sjunde månaden och har aldrig haft ett jobb. De har två bilar. De har köpt ett hus som behöver totalrenoveras och saknar kommunalt avlopp samt är dåligt isolerat. De har köpt nya möbler - soffa och tv på kredit. De har framtidsplaner och förhoppningar om livet, men de bränner broarna dit snabbt, så snabbt. Han har nu tagit ett SMS-lån för att betala räkningar.

Hösten ska vara en trevlig tid, inte en tid då allt går åt helsefyr. Jag har ingen aning om dessa båda unga människor har fått någon privatekonomisk skolning till livs hemifrån, men jag tvivlar. Kanske föräldrarna har kronofogden efter sig? Ja, inte vet jag, men jag vet att det är ytterst få föräldrar som inte vill sina barn det bästa. Att lära sig att klara sig själv, där ingår att förstå pengar och privatekonomi. Men många ungdomar av idag vill ha allt med en gång - vilket är ohållbart i längden. Livet blir inte bättre med en ny soffa nu, och inga pengar sen till blöjor till barnet. En begagnad soffa från Blocket är kanske inte det skojigaste, men den kanske är en räddare av privatekonomin. Jag anser att den allvarligaste varningssignalen som kan finnas är att behöva ta en kort kredit för att betala räkningar, eller vad säger du?

Du vet väl förresten var uttrycket ‘höstgärning’ kommer från?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg