Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Smart åldring

Så som den egna familjeekonomen du är, har du snart en buffert på minst en månadsinkomst och ett påbörjat sparande till låga avgifter. Att spara i buffert gick fort, då du avsatte 10 % av din månadsinkomst till den och på 10 månader var den på plats. Ditt sparande, om du hade något, har du flyttat ifrån de dyra bankfonderna till billiga indexfonder i det stora hela. Nu är du redo för att lura kostymfolket på nästa juvel - din pension. 

För många människor, speciellt yngre, känns pension som något långt bort, abstrakt och kanske ointressant. Men det är det inte eftersom ditt pensionskapital byggs upp under lång tid och kommer att påverka hur ditt liv kommer att gestalta sig efter arbetslivet. Och de delar av din framtida pension som du har något att säga till om, de ska du inte betala någon annans vidlyftiga leverne med.

Du ska inte låta dig påverkas av marknadens aktörer. De är jäviga och sitter med egna intressen för hur du placerar dina pengar. Det finns så många som vill ha del av dina pengars avkastning - eller om det inte blir någon sådan, dina reda stålar. Pensionsavgifter lever sitt eget liv, nämligen.

Banker och fondbolag vet att en indexfond ger bättre avkastning än deras egna fonder men eftersom avgifterna är så lukrativa fortsätter de att sälja sina egna fonder. De påstår att de kan slå index och det är ju sant, ett enskilt år eller några få. Men i längden är det inte möjligt och det finns massor med bevis på motsatsen. En avgift på 1,5 procent låter kanske inte så mycket, men över en tioårsperiod som inte haft någon avkastning så har femton procent av ditt pensionskapital hamnat i rådgivares och fondförvaltares fickor.

Den bästa taktiken när det exempelvis gäller premiepensionssparandet är att välja fonder med låga avgifter. Avgiften är den viktigaste faktorn när det gäller att få en bra långsiktig avkastning, anser jag. På samma sätt går det att resonera kring tjänstepension som du får placera själv. Indexfonder eller aktivt förvaltade fonder med låga avgifter är rätt väg att gå.

Har du inte varit där tidigare, så rekommenderar jag sidan MinPension.se där du kan se hur dina pensionspengar har det idag. Kanske dags att göra en översikt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg