Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Bollbank

Efter att ha avnjutit svensk herrfotboll och Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare sitter jag nu nöjd vid datorn med en kopp rykande het java och funderar kring börsen och Mr Market. Så mycket girighet som sedan kanaliseras i rädsla för att förlora. Ja, visst är aktiehandel mycket psykologi och jag ställer mig ofta frågan hur mycket olika branschtidningars råd påverkar människors val och beslut? När ska du köpa och när  ska du sälja?

Ett mycket aktuellt ämne är frågan om det är dags att sälja sina svenska bankaktier. Dagens Industri skriver exempelvis att nu är det dags att sälja, de har stigit mycket under året och att EU:s kommande regelverk för bankväsende kommer att hämma dem framöver. Jaha, ja? Hur många valde att sälja idag på grund av denna artikel? Den innehåller ingen analys alls utan verkar vara hastigt och ansträngt påkommen och ropar mest på vargen.

Visst har vi en konjunkturavmattning men inte är det de svenska bankerna som kommer att visa upp de röda siffrorna i första hand. Ett högt belånat folk, som vi svenskar är, kommer fortsatt att tjäna pengar åt banken. Kanske är inte bankaktier så hippa men har samtidigt en begränsad risk och god direktavkastning. Och bäst direktavkastning har Handelsbanken levererat under flera år. Och så länge som VD heter Pär Boman så känner jag mig trygg med mina aktier.

Men visst är det underligt att intresset för att amortera på sina bolån är så lågt. Räntorna är låga ett tag till så tillfället är ypperligt. Och att vi svenskar har valt att spara istället för att amortera är en myt - vårt sparande är mindre än många andra länder i Europa. Och över tio år så har våra bolån tredubblats och bolån är en stabil kassako för bankerna. Vi svenskar ligger på åttonde plats i världen i skulder. Föga smickrande?

Det är inte självklart att man får förbli frisk eller behålla jobbet. Att krympa sina lån är alltid bra för nattsömnen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. För mig är det olönsamt att amortera. Jag får bättre avkastning på ett sparkonto än vad räntan kostar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är din boränta resp. sparränta?

   Radera
  2. Har jag lite svårt att tänka mig, om vi räknar på ett längre perspektiv.

   Radera
 2. Har gjort budget för november och december! Mycket stolt är jag,kika in vettja :)
  /den 35åriga tjejen med bloggen torpstugan.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg