Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Rock är bättre än ett stadigt kneg

Jodå, dagarna bara springer iväg. Idag är det redan måndag och ny arbetsvecka. Hur har din helg varit?

Själv har jag och familjen varit på musikal. Vi som kommer från Skåne och växte upp på sjuttiotalet vet vad det innebär att sjunga rock på skånska. Och den stora stjärnan på den tiden var Karl-Göran Ljunggren med artistnamnet 'Kal P Dal' och enligt mig en mycket viktig del av svensk rockhistoria. Kalle Pedal var unik på många sätt och gjorde sin egen tolkning av en hel del klassiker. Frågan är om han var mest en lokal rockkung eller om han uppskattades i andra delar av landet?

Som sagt, Kal P Dal har blivit en hyllningsmusikal. Den 16 juli 1977 spelade Kal P Dal in debutplattan 'Till mossan' live på en enda kväll, med ett snabbt hoprafsat band och lite vänner som publik. Producent var Peps Persson. Plattan sålde mer än etthundratusen exemplar. Kalle avled i en hjärnblödning tio dagar innan han skulle ha fyllt 36, på tok för tidigt. Det finns mycket intressant att läsa om Pedalen här.

Jag vill påstå att showen var fantastisk. Nic Schröder gör en porträttlik tolkning av Kalle Pedal och musikerna som är med har varsamt lärt sig varenda gitarrvridning på rätt sätt. Att tillställningen slutade med stående ovationer är inte konstigt. Som grädde på moset spelade sedan gruppen Pedalens Pågar efteråt.

En av mina favoritlåtar är Kalles tolkning av 'If I Were A Carpenter' - 'Om jag var en slashas'. Jag gillar texten skarpt. En rolig intervju finns här. Och en annan med Janne Knuda här.

'Jag vill leva fri, jag vill göra vad jag vill, utan att nån säger stopp och till, jag vill göra vad jag vill'.

Rock är bättre än ett stadigt kneg, sa Kal P Dal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg