Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

5 tips på hur du kan spara pengar när du ska handla julklappar

Då börjar det ännu en gång gå mot jultider och vi är väldigt många som ser fram emot detta. De lite mindre förmågorna ser självklart fram emot alla julklappar som dem önskar sig och de lite äldre ser nog mer fram emot själva gemenskapen och framförallt den fantastiskt goda julmaten!

Julen borde innebära att man får ha det lugnt och skönt och bara slappna av men för många av oss blir det precis tvärtom. Det är stress på alldeles för många håll och inte minst när det gäller att köpa julklappar. Att handla julklappar innebär också att väldigt många får lite ont i magen då man kanske inte har ett så stort kapital att spendera. Värst är det nog för småbarnsföräldrar som så gärna vill se sina barn glada och lyckliga på julafton när dem öppnar sina klappar.

Därför hade jag nu tänkt att presentera 5 olika tips på hur du kan spara lite pengar när du ska ge dig ut i den hysteriska julhandeln på gator och torg. Dessa tips handlar inte om att vara snål, utan det handlar mer om att ha ett smart ekonomiskt sinne som jag gärna vill uttrycka det som.

1. Planera dina inköp - Sätt dig ner i lugn och ro och skriv en lista på personerna som du ska handla julklappar till. Gäller det småbarn så har du säkerligen en önskelista framför dig också ? Då bör du rangordna samtliga saker som t.ex "dyrt" och "billigt" för att sedan välja ut en dyrare pryl och kanske 2-3 billigare. Barn har ju inte så jättebra koll på vad allt kostar utan det är viktigare att få många presenter. Utan en struktur så lär det bli en hel del impulsköp och vill man spara pengar ska man verkligen undvika detta!

2. Handla INTE precis innan jul - Många skjuter hela tiden upp julklappshandlandet och plötsligt inser man att det bara är några få dagar kvar till jul. Då är det lätt att drabbas av panik och springa ut och handla allt. Här bör man istället tänka långsiktigt. Om t.ex en butik har stor rea på alla sina varor en dag i juni månad så kan det vara smart att redan då köpa några julklappar. Kanske inget som lockar att tänka på när det börjar gå mot sommar men det går verkligen att göra riktigt bra fynd till låga priser. Ett annat tips, som jag vet många gör, är att handla sina julklappar när det är mellandagsrea. Då kan man istället fira jul som vanligt på julafton och skippa julklapparna för att sedan ha julklappsutdelning på t.ex nyårsafton.

3. E-handla dina julklappar - E-handeln växer för varje år som går och det är inte så konstigt. Det är rätt bekvämt att sätta sig ner framför en dator, klicka för vilka varor man vill ha och därefter klicka på beställningsknappen. Varorna levereras sedan hem till din dörr eller till din närmaste uthämtningsställe. Detta är ett ypperligt sätt för att slippa julstressen och hos många nätbutiker kan man även hitta varor som kostar väldigt mycket mindre än i en fysisk butik ute på stan. E-butiker slipper ju t.ex betala hyra för lokal och kan därför pressa ner priserna.

4. Låna pengar utan ränta - För många är den bistra verkligheten att pengarna faktiskt inte räcker till. Då väljer många att t.ex ta ett lån via sin mobiltelefon där man oftast kan låna mellan 500-10.000 kr. Vanligtvis är räntorna för så kallade sms lån skyhöga och något man alltid bör undvika om det inte krisar, men det finns en hel del aktörer på marknaden som erbjuder räntefria lån till alla som lånar pengar för första gången. Låt oss säga att du lånar 5000 kr den 1 december och återbetalningstiden är 1 månad. Då behöver du inte betala några räntor eller andra avgifter när det blir den 1 januari utan du betalar du endast de 5000 kr du lånade. På så sätt sparar man in räntekostnaden!

5. Lämna kreditkortet hemma! - Har du gjort upp en budget så kan det bli problem att följa den om ditt kreditkort får följa med ut på julklappshandlingen. Enligt vissa experter så innebär köp på kredit att man handlar för ungefär 30% mer än vad man hade beräknat från början. Det kan alltså bli riktigt dyra klappar... Anledningen är att man får en bättre "helhetsblick" över sina pengar när man hanterar dem i händerna. Lämnar man fram 500 kr så inser man verkligen att man inte kommer att få se den femhundralappen igen. Då blir man mer medveten om kostnaden och då handlar man inte lika mycket heller. Logiskt tänkande helt enkelt.

Detta gästinlägg är skrivet av Rasmus Bygger

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Riktigt bra tips. Och så är det så många som misslyckas att handla i tid iallafall.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg