Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

God Jul

Idag är det torsdag, näst sista dagen innan jag tar julledigt i hela elva dagar. Det ska bli så skönt och inte minst roligt att få umgås i ett lägre tempo med fru och barn. Tidiga morgnar och vardagsgnet är det behagligt att vara utan ett tag. Alla klappar är inhandlade och förpackade, återstår gör lite pynt och julmat.

En några dagar tidigt julklapp var räntesänkningen från Riksbanken, något som dock inte omedelbart påverkar familjen Pennings bolånekostnad. Till sommaren, däremot, ska vi omförhandla halva våra bolån och i nuläget innebär det ungefär en tusenlapp mindre räntekostnad, skulle jag tro. Kanske ytterligare en räntesänkning kommer innan dess?

Räntesänkningar är bra för familjens amorteringskalkyl som bygger på en genomsnittlig ränta på 5%. I samband med låneomläggningen så kan vi därför amortera lite mera till samma 'månadskostnad', i nuläget ytterligare 300 kronor per månad. Det kan låta lite men blir en del av en hävstång för att få ned lånen snabbare. Vi blir skuldfria ännu snabbare, helt enkelt.

Vår amortering och ränta är idagsläget ungefär 12 500 kronor per månad. Detta belopp räknar vi upp med 14 % varje år, i insparad ränta och i höjda löner, men stadigt fallande över tiden - sista året innan vi är skuldfria blir uppräkningen 7 %. Kan låta mycket i procent men är blott en femhundralapp efter skatt i nuläget.

Nu väntar snart tomte och glögg. Om vi inte hörs eller ses före jul, vilket inte är helt omöjligt, så önskar jag just dig en underbar, avkopplande och avstressad jul där alla mår bra och kan njuta av varandras sällskap. Och om jag får önska mig något i julklapp från dig, så är det att du tar dig en funderare kring texten i bilden ovan. Vad skulle du försöka göra om du visste att du inte kunde misslyckas? Om du kommer på något - gör det ändå..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. God jul på dig med och tack för ännu ett år av läsvärda inlägg.

  SvaraRadera
 2. Tack detsamma. Önskar Dig/Er en riktigt god och underbar jul!

  SvaraRadera
 3. God jul Per! Ska ta mig en funderare.

  SvaraRadera
 4. God jul och fortsatt lycka med amorteringen! Får önska mer snö och mindre regn =)

  SvaraRadera
 5. Kunde jag inte misslyckas så skulle jag antingen för alltid sluta alla krig eller för alltid stoppas svälten.
  Pretto, men det enda rätta :-)

  SvaraRadera
 6. Önskar dig (och familjen) en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och ser fram mot många fler läsvärda och tankeväckande inlägg nästa år!

  Något du sällan berättar om är ditt arbete - har förstått att du jobbar inom IT-branschen (och så gör även jag!) men din roll är höljd i dunkel. Vore intressant om du kunde delge lite erfarenhet någon gång av din yrkesmässiga bana och vad du har för åsikter om den.

  På återhörande!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg