Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Jul igen

Nu är det jul igen. Eller kanske inte. Nu kanske vi istället pustar ut över att den är förbi för denna gång och blundar, med viss bävan, inför krediterna vi dragit på oss för att ha haft råd med julklappar och julmat. Kanske vi vet att det nya årets första månader blir eländiga rent ekonomiskt och att vi egentligen inte vet om vi kommer att kunna betala alla räkningarna som lär dyka upp. Julen kan ge en rejäl baksmälla även utan att ha druckit för mycket glögg. Antagligen så känner vi också att det här inte var en överraskning. Vi har gjort det förr, kanske redan förra julen och många andra jular. Och kanske skäms vi en gnutta över vår oförmåga att göra om och göra rätt. Och kanske, kanske känner vi att nu får det f*n vara nog?

Det är då vi sätter oss ned med alla julens kvitton och går igenom dem. Vad kostade julmaten? Och klapparna? Var det lagom eller för mycket paket i år? Var ligger lagom? Och vi skriver ned alla de här utgifterna i kategorier - mat, gåvor, resan till mormor och så vidare. Och vi förstår antagligen inte hur mycket pengar det slutligen blev. Men vi har bestämt oss och är beslutsamma.

Och nu öppnar vi ett bra räntekonto någonstans där vi kopplar ett autogiro som vi döper till 'Julen 2013'. Och vi tar slutraden i vår genomgång och delar med tolv och sätter en automatisk överföring på detta belopp varje månad till vårt räntekonto. Sen är vi klara och lutar oss tillbaka, andas ut och känner riktig julefrid, kanske för första gången under december månad.

'If you have always done it that way, it is probably wrong.'
Charles Kettering

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Gokväll Per, tittar in för att tacka för en fint bloggår, från dig till oss andra.
  Ser fram emot ett nytt år med dina kloka och välskrivna blogginlägg.
  Gott nytt År önkar jag dig Per!
  Anna-Karin i Halmstad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar ödmjukast, Anna-Karin.
   Ett gott nytt år! :)

   Radera
 2. Finns det någon på detta forum som kan hjälpa mig nu när jag bytt till Mac?

  Finns det något bra TA program till Mac? Jag vill kunna rita och skriva i graferna. Kunna analysera svenska börsen och världens index samt de vanligaste råvarorna.

  Måste jag "boota" (varken kan eller vill) om datorn eller finns det något annat lämpligt program som möter mina önskemål?

  Tack på förhand...

  SvaraRadera
 3. http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/diskussionstrad-programvaror-for.html?m=1

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg