Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Palla trycket

Det är fullt rimligt att vi som väljer att investera i företag via aktieköp ska erhålla en utdelning av vinsten. Vi kan ju exempelvis enkelt gå in på Börsdata och leta upp de bolag som ger en god direktavkastning och köpa aktier i dessa. Utdelningen är vår riskpremie som vi kan göra vad vi vill med - köpa fler aktier i det utdelande bolaget, i något annat bolag, spara på banken eller konsumera upp. Valet är vårt. Att inte dela ut några pengar alls vid goda vinstnivåer är något jag i så fall vill ha goda belägg för varför så inte sker. Exempelvis Apple borde lätta på börsen, enligt min mening. Så kom igen nu!

Att köpa aktier i andra valutor än den svenska är synnerligen gynnsamt. Ja, eller att åka på semester, för den delen. En dollar för 6 kronor och sextio öre och en euro för åtta och sextiofem känns alldeles utmärkt för att exempelvis köpa Apple eller Sampo.

Samtidigt så finns det en baksida av en stark valuta som kan drabba oss svenska löntagare - valutaeffekten. Svenskproducerade varor som säljs i euro eller dollar utsätts för en prispress för att kunna konkurrera. Att inte kunna ta tillräckligt bra betalt för att kunna göra en vinst på sin produkt är ett dilemma, och den vanligaste åtgärden är då att försöka skära i sina kostnader. Personal är en kostnad. Varslen ökar och julklapparna blir färre. Det ser inte helt ljust ut.

Den positiva delen finns dock och den handlar om att våra svenska företag inte kan lata sig utan måste jobba med sin produktivitet och konkurrenskraft. Detta kan innebära större ansträngningar för innovationer och teknikskiften. Men vad det innebär för våra jobb är svårare att sia om.

Är du orolig för ditt jobb? Eller känner du dig trygg?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg