Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 Maj

Maj har varit en rik månad - rik på upplevelse, svensk försommar och roligt på jobbet. Även om jag arbetar mest heltid hemifrån har det varit behagligt tack vare möjligheten att sticka ut näsan genom ytterdörren och njuta av den storslagna verkligheten bortom dataskärm och skypemöten. Vi gör ett litet bokslut på månaden som gick. Etthundratolv månader kvar i nedräkningen till noll. Vad bjöd den månaden på? En mindre renovering drog en del pengar i budgeten. Vackra blomster till trädgården och lite extravaganta livsmedel har också kostat lite mer än vanligt. Lönerna gled in så som normalt utan extravaganser på den nivån som två heltider utan frånvaro ger. Kostnaderna i stort hamnar på Loan Days™ där krediter härbärgeras tills de betalas påkommande månad. 
Vi nådde ett totalt sparande på 43% av inkomsterna och av dessa var 22% långsiktigt och 6% amorteringar. Det innebar att Sunny Days™ steg med 2% där värdeförändringen var blygsamma 0,2% vilket då inte når mål. Vi hoppas på god värdeutve…

Räcka till

Ett stilla snöfall under natten har gjort marken pudervit igen. En vit jul, kanske? Drog sonen ur sängen en sista gång för i år, hjälpte honom att klä sig i skjorta inför skolavslutningen. Vi var ganska tidigt iväg och en kvart före skolans start. Den lille mannen hade frågat kvällen innan om vi kunde hämta honom tidigare men det gick inte, båda jag och frun jobbar hel dag idag. Så när jag nu jag väl lämnat honom och sagt ‘hej då’ så skulle jag fylla i på väggtavlan vilken tid som vi skulle komma och hämta. Hastigt skrev jag i ‘16:30’ och försökte undvika att titta för mycket på de övriga tiderna - ‘Klockan 10’, ‘klockan 2’ och ‘klockan 3’ stod det nästan överallt. Vår son hade den allra sista tiden, tillsammans med blott två stycken ‘Klockan 4’. Försökte hålla ett dåligt samvete ifrån mig. Vi ska ta igen det dubbelt upp under ledigheten, intalade jag mig. Jag är ingen dålig förälder, inte då.

Arbetslivet är inte alltid förenligt med ett fungerande familjeliv. Det är synd, för jag tror att det hade gagnat alla parter. Att Teknikföretagen nu i den pågående avtalsrörelsen kräver att industriarbetare ska arbeta upptill sex fem timmar på lördagar utan extra ersättning är naivt, trångsynt och fullständigt tondövt. Jag hoppas verkligen inte att det blir verklighet då det tar oss åtskilliga decennier bakåt i tiden. Behovet av sammanhängande vila och då tillsammans med sin partner och familj är viktigt för många människor. Och ska man då jobba helg, kväll eller natt så ska det i så fall betala sig i reda pengar. Anders Weihe, förhandlingschef för Teknikföretagen, är helt ute och cyklar när han menar att arbetstiden i sig inte ökar. Nej, det är möjligt - men du glömmer bort människors fritid, gemensamma tid och livet utanför jobbet. Stå på er, IF Metall, och backa inte en tum.

Radioprogrammet ‘Ring P1’ är ute i blåsväder då det framkommit att människor som ringt in till programmet registrerats kring sina åsikter. Här måste nog Datainspektionen rycka ut och ta programansvarig i örat. ‘Ring P1’ är enligt mig ett fönster mot samhället av idag och måste få fortsätta att verka utan att någon riskerar att registreras för saker som åsikter, religion och sjukdomar.

Arbete och fritid. Såld tid och egen tid. Pengar kontra timmar. Ditt jobb och din familj. Viktigt att tänka kring. Viktigt att agera kring.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. God Jul Per Penning,
  Tack för alla läsvärda inlägg under året.

  SvaraRadera
 2. Datainspektionen kommer knappast att dra Sveriges Radios "Ring P1!" i örat. Programmet är öppet för rättshaverister och andra som har en räv bakom örat!

  SvaraRadera
 3. usch vad jag känner igen det där med att tiden inte räcker till för familjen...ett ekorrhjul...

  SvaraRadera
 4. Som metallare tackar jag för stödet. Om något sådant skulle drabba oss så dröjer det inte länge innan andra grupper dras in i liknande dumheter.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker mycket på det där. Jag och min man är lediga fyra dagar per månad tillsammans. Middag äter vi tillsammans två gånger per vecka. Resten av tiden är en stafett som ensamförälder där vi ser varandra efter 20-21 på kvällen. Men vi bråkar inte så ofta iallafall, det gäller att se det positivt :)
  Ovan nämnda anledning är faktiskt det viktigaste skälet till att jag vill byta yrke.

  SvaraRadera
 6. 16.30 är ändå inte så sent..

  Måste bara säga något jag aldrig trodde jag skulle säga men jag har varit sjuk under en längre tid i något ingen kunde säga vad det var eller berodde på.
  Trodde att jag aldrig skulle må bra igen och som jag har LÄNGTAT efter mitt EKORRHJUL! Ville bara tillbaka in i det igen! Få fredagsfeelingen och ledighetskänslan efter hårt arbete tillbaka!

  Nu mår jag bra igen och det är bästa julklappen av alla i hela världen!

  En sak som jag har lärt mig med är att utan vår sparbuffert hade räkningarna inte varit betalda och julen blivit väldigt knaper...
  lönen får jag väl till viss del igen från försäkringskassan men det tar ett tag till...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg