Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Träning ger färdighet

Fluffig snö hos oss skåningar flera veckor före jul, det ger rätt stämning, det. Nya pulkor och tefat har inhandlats - för vem vet hur länge vintern varar? Ingen idé att ge bort dylika ting i julklapp, bättre att de kommer till användning redan nu.

Med all rätt till stolthet så har jag snart innehavt och nyttjat ett träningskort hos Actic i ett helt år. I början av januari infaller årsdagen och jag har i genomsnitt styrketränat två till tre gånger per vecka. Ja, det hela påbörjades då jag hade speciellt ont i mitt knä och inte kunde springa. Jag behövde något annat att göra och jag hade dessutom lite ryggont, kontorsråtta som jag är. Så jag började att styrkträna, fast jag gjort så förr och aldrig orkat med att hålla ut och i.

Idag är jag så ruskigt mycket starkare, har bättre hållning och inga ryggsmärtor längre. Jag mår helt enkelt bättre av att ha tränat korta 30-minuterspass några dagar i veckan. Jag har ansträngt mig till att göra dessa pass till en rutin, så som tandborstningen. Den enda nackdel jag märkt så här långt är att mina gamla skjortor sitter alltför tight numera.

Under detta träningsår har jag sett 'samvetstränarna' komma och gå. Alla de som via nyårslöften eller 'nu jeflar är det dax' kommit och tränat för ofta, för länge och sedan gett tappt. Jag lärde mig för några år sedan att aldrig träna för mycket. Hellre ofta än länge. Inte ta i så det smärtar. Och aldrig träna mer än att jag vill göra det igen. Människan är lat av naturen, så det behövs alla trix som finns.

Visst har jag haft dagar då jag struntat i att träna, trots att det var dags. Andra gånger när det känts motigt har jag ändå bara sett till att pallra mig iväg och sedan träna, inspirationslöst under tiden men välmående efteråt. Jag har tränat sakteliga, ofta med en ljudbok i öronen, och sakta ökat på vikterna i maskinerna. Vissa har ökats på mera, andra nästan inte alls på grund av smärta. Men det känns i kroppen. Det känns som om muskulaturen stöttar mig, håller mig uppe och skyddar mot felbelastning.

I januari är det dags att köpa ett nytt årskort. För flera tusenlappar. Inte på grund av något nyårslöfte utan för att jag kommer att fortsätta att träna för mitt välmående. Träning ger färdighet, inom alla områden. Träning ska vara roligt. Träning KAN bli roligt, med rätt inställning. Kroppen är ju vårt tempel. Om vi inte vårdar det så faller det samman i förtid. Jag vill bli en gammal man, jag. Jag hoppas på att detta bidrar. Kroppen ska hänga med för att livet ska bli drägligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Lysande! Starkt jobbat! Inget slår god hälsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag hoppas hälsan håller i sig. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg