Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Värt att belysa

När min morfar levde så sa han alltid att man inte skulle spara på ljuset. ‘Då blir man bara deprimerad’ brukade hans säga. Och nog ligger det en del i det. Att vara nordbo och leva i relativt mörker flera månader om året är ganska tungt. Att lysa upp sin tillvaro lättar sinnet. Men den tiden är förbi då elektricitet var billig och kunde slösas med.

Ur led är tiden! Ve, att jag är den som föddes att den vrida rätt igen. Shakespear visste inte hur rätt han skulle få. Glödlampornas tid är i princip förbi och lågenergilampor är inte oproblematiska de heller. Nu gäller LED, diodbelysning som är mycket energisnål men erfarenhetsmässigt tvivelaktig ljuskvalitet. För bara något år sedan hade LED-belysning ett så snävt färgspektra att de inte var något mysigt alternativ till glödljus eller halogenlampor. Så är det inte längre.

Dagens moderna ledlampor har mycket lång livslängd, låg energiåtgång och är varmvita vilket gör dem jämförbara med halogenbelysning. Numera är det enkelt att köpa kvalitetslampor på nätet som håller måttet och dessutom är dimbara. Helt fraktfritt och med två års garanti.

Dessutom gör du världen en stor tjänst då du sänker energiförbrukningen till en tiondel jämfört med motsvarande glödlampa. Utöver den fördelen så byter du lampan kanske vart tolfte år då LED har en fantastisk livslängd. Hade hela vår värld bytt ut till ledbelysning hade vi sparat in många kärnkraftverk.

Detta är ett sponsrat inlägg.

Kommentarer

  1. Visst är det så, jag hade faktiskt inte läst ditt inlägg före jag publicerade men det är roligt att vi är inne på samma linje. Pengar att spara samtidigt som vi gör en insatts för miljön, perfekt!
    Alltid lika trevligt att läsa din blogg Per, ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Toppen de utvecklats, bra tips! /S

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg