Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Värt att belysa

När min morfar levde så sa han alltid att man inte skulle spara på ljuset. ‘Då blir man bara deprimerad’ brukade hans säga. Och nog ligger det en del i det. Att vara nordbo och leva i relativt mörker flera månader om året är ganska tungt. Att lysa upp sin tillvaro lättar sinnet. Men den tiden är förbi då elektricitet var billig och kunde slösas med.

Ur led är tiden! Ve, att jag är den som föddes att den vrida rätt igen. Shakespear visste inte hur rätt han skulle få. Glödlampornas tid är i princip förbi och lågenergilampor är inte oproblematiska de heller. Nu gäller LED, diodbelysning som är mycket energisnål men erfarenhetsmässigt tvivelaktig ljuskvalitet. För bara något år sedan hade LED-belysning ett så snävt färgspektra att de inte var något mysigt alternativ till glödljus eller halogenlampor. Så är det inte längre.

Dagens moderna ledlampor har mycket lång livslängd, låg energiåtgång och är varmvita vilket gör dem jämförbara med halogenbelysning. Numera är det enkelt att köpa kvalitetslampor på nätet som håller måttet och dessutom är dimbara. Helt fraktfritt och med två års garanti.

Dessutom gör du världen en stor tjänst då du sänker energiförbrukningen till en tiondel jämfört med motsvarande glödlampa. Utöver den fördelen så byter du lampan kanske vart tolfte år då LED har en fantastisk livslängd. Hade hela vår värld bytt ut till ledbelysning hade vi sparat in många kärnkraftverk.

Detta är ett sponsrat inlägg.

Kommentarer

  1. Visst är det så, jag hade faktiskt inte läst ditt inlägg före jag publicerade men det är roligt att vi är inne på samma linje. Pengar att spara samtidigt som vi gör en insatts för miljön, perfekt!
    Alltid lika trevligt att läsa din blogg Per, ha det bra!

    SvaraRadera
  2. Toppen de utvecklats, bra tips! /S

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg