Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Mer jobb och mindre

Ibland funderar jag på att dra igång en firma igen. Jag har ju till trots en del kvaliteter som jag tror kan omsättas i en egen business. Jag har provat en gång tidigare men det blev så mycket kvälls- och helgarbete av det, och till en ganska usel timpenning, att det inte blev hållbart. Att arbeta heltid och samtidigt ha åtagande utöver och med familj också - det fungerade inte.

Tanken blir då istället att försöka gå ned i arbetstid. Har du barn som är åtta år eller yngre så är det en lagstadgad rättighet. I Sverige är det inte legitimt i vårt normsystem att gå ner i arbetstid så för oss som inte har den lagstadgade rättigheten är det lite besvärligare. Men en undersökning som SCB gjorde för några år sedan svarade en fjärdedel av tusen tillfrågade svenskar att de skulle vilja arbeta mindre även om det betyder lägre inkomst. Någon som vet vad som krävs för att kunna gå ned i tid? Är det bara rent tiggeri som kan lösa det?

Om jag hade kunnat arbeta 80 procent så hade jag haft en dag i veckan över till att köra egen firma. Det hade varit roligt och spännande. Men i förväg så hade jag förberett mig noga. En viktig komponent är att finansiera verksamheten initialt. Den första tanken är kanske att ta av sparkapital eller att kontakta banken för ett lån. Man ska dock inte glömma att det finns både bidrag och andra stöd som kan hjälpa till att komma igång men det beror så klart av vad det är för slags verksamhet man ska starta upp. För egen del behöver jag min dator och i princip inget mer, åtminstone inte inledningsvis.

Nej, den stora nöten att knäcka är nog möjligheten att gå ned i tid. Jag har svårt att se att min nuvarande arbetsgivare skulle vara intresserad, det är mer av 'old school' på min arbetsplats. Men frågan är ju fri så jag får kanske börja där?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Spännande!

  I samband med att jag startade min firma gick jag ned i tid på min arbetsplats (80-90%) under två-tre månaders tid, för att jag i mer lugn och ro skulle kunna ta på mig jobb och på så vis bygga upp ett varumärke och referenser. Det var en lärorik tid och man, genom att göra det, investerar både i sig själv och i en eventuell framtida verksamhet.

  Om det fungerar, rent ekonomiskt, så ta chansen. Kanske kan detta vara ett första steg mot att arbeta helt eller delvis på egen hand.

  Kanske mynnar det inte ut i en verksamhet som du arbetar med 100%, utan det kanske blir likt jag har det idag - där jag har mitt "vanliga" arbete och sen är hantverkare vid sidan om och hjälper till i mån av tid osv. Min enskilda firma rullar på och varje gång jag kan skriva en faktura eller två är det bonusinkomster, som kommer in - kanske lite tack vare den investering jag gjorde i början.

  Uppdatera gärna bloggen med hur du fortsätter att fundera kring detta framöver. =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg