Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mer till pensionären

En genomsnittlig svensk jagar tiondels procentenheter på sina bolån samtidigt som han eller hon blundar för avgifterna på sina pensionspengar. Många tycker att det är krångligt och besvärligt med pensioner. Det är lite synd det, för det är dina egna, intjänade slantar som förtjänar ett bättre öde än att göda en fondförvaltare.

Fonder med höga avgifter gnager stora hål i din framtida pension. Ändå så har endast etthundrasjuttiotusen av 1,4 miljoner tjänstemän gjort sådana aktiva val på sin tjänstepension. För LO-anslutna så är jag rädd att talen är ännu lägre. Enligt tjänstepensionsföretaget Collectum beräknas nästan fem miljarder kronor försvinna i onödigt dyra pensionsavgifter under en tioårsperiod. Galet mycket pengar som kan förgylla dina äldre dagar istället för att bekosta andras bekvämlighet.

Det finns massor med hävstång i en enda procent. Den enda ynka procenten kan växa till massor med procent över tiden. Förringa den inte! Prova på ITP-kampen, den är ganska kul och upplysande. Kolla också på Min Pension hur din samlade bild ser ut idag.

Pensionspara är inte det viktigaste. Det viktigaste är att förvalta de pensionspengar du har på ett klokt sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Avgifterna är mycket avgörande för kommande pension. De med lägst avgifter och ändå mycket bra service är Avanza. De har även sin Avanza Zero som är en fond som räcker mycket bra för att positionera sig vid uppgång. Vid nedgångar så flyttar jag företrädesvis till Skagen Krona som är en kort räntefond.

  Dessa två fonder är de enda som behövs i PPM.

  Vid ITP, IPS eller annat väljer jag Aktiespararnas Topp Sverige som är en billig indexfond före Avanza Zero. Fördelen med den är att den inte har något maxtak för enskild insättning som AVA Zero har.

  Detta har fungerat mycket bra för mig de senaste åren.

  Mvh Björn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tack för dina tips, Björn. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg