Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Rannsakan

Per Penning är en 'self made man'. Han har helt och hållet, på eget bevåg, via egen insats orsakat sin totala avsaknad till framgång. Kanske inte riktigt så illa i verkligheten men det finns en hel del som kan göras bättre. Ett bokslut för 2012 kan kanske vara vägen till bot och bättring?

Året inleddes med en belåning av bostaden på en nivå motsvarande 93 procent. I min pessimistiska, eller kanske realistiska, kalkyl utgick jag ifrån att vårt hus värderades till det belopp som vi lånade och inte till ett då rådande marknadsvärde. Och istället för att svaja upp och ned i en fiktiv marknadsvärdering så la jag istället på en 'värdeökning' per år på 1 procent. Årets amortering samt värdeförändring gjorde att min belåningsgrad slutade på 91 procent vid årsskiftet. Under 2013 ska denna minska till ungefär 85 procent enligt plan. Året jag och frugan fyller 55 når vi 50 procents belåningsgrad, enligt plan. Om vi fortsätter att amortera eller om vi sparar motsvarande återstår att se.

Balansen mellan lån och tillgångar förbättrades med etthundrasexton tusen kronor vilket känns ganska bra. Att våra skulder totalt ligger på 432 % av BNP - familjens årliga nettoinkomster - känns inte lika roligt även om den minskat med 12 % under 2012. Under 2013 ska denna minska till 417 % vid samma årsinkomst som 2012.

Nu ser jag fram emot ett 2013 med ytterligare amorteringar i ljuset av att låga boräntor inte varar för evigt. Om börsen vill gå bra gör inte heller det ont.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Roligt att ha hittat din blogg. Vårt mål är ju att leva på en inkomst och att spara en till viktigare saker som till exempel resor att kunna jobba mindre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En inkomst till alla utgifter om man är två är mycket bra. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg