Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Rent slöseri

En fantastisk söndag, helt vindstilla, snötäckta vidder och en blek vintersol som gör det hela likt ett vykort. En sådan fantastisk söndag och jag ligger blek, trött och orkeslös i influensa. Det är först nu på eftermiddagen som jag kikat ut mellan persiennen och konstaterat att den här dagen blev ett enda slöseri. Sjuk på helgen, så sanslöst deppigt. Å andra sidan så kanske, kanske jag orkar upp och jobba imorgon. Det är kostsamt att vara hemma och vara sjuk. Jag personligen är emot att det finns en karensdag då jag själv har så pass mycket hederlighet i kroppen att jag inte nyttjar systemet, men jag förmodar att det inte gäller alla?

Nu är jag på benen och då hamnar jag som så ofta vid datorn. Jag har ägnat en timme nu åt att rensa i min så kallade 'datorlåda' där allsköns prylar hamnar som inte används. Allt från sladdar, gamla hårddiskar och nätverkskort. Det mesta tömdes ut nu. Fina grejor som ser som nya ut. Men en hårddisk på åttio gigabyte ids jag inte ens återanvända. Det får gå till elektronikskroten. Man ska ju ändå inte lagra något på sin dator längre utan allt ska upp i 'molnet'. Jag har en DropBox på 270 gigabyte där lagrar det mesta numera. En SkyDrive och en GDrive på sju respektive fem gigabyte använder jag också som 'mellanlagring'. Nu har jag dock upptäckt 'Mega' som är en ny molntjänst där Kim Dotcom med flera är initiativtagarna. Tjänsten är fortfarande i betastadie men det skojiga är att du får 50 gigabyte gratis utrymme, no strings attached. Dessutom krypterat så dina filer inte kan läsas hur som helst. Det är gratis nu, så passa på. Det kommer många nya funktioner framöver, bland annat synkverktyg.

Läser idag att runt nittiotusen svenskar har hamnat hos kronofogden då de struntat i att betala tillbaka sina studielån. Undrar vad det beror på? Kan det vara så att man inte ser studielån så som andra skulder utan att det är i sin ordning att inte följa sin amorteringsplan? Det finns sällan någon sämre lösning än att stoppa huvudet i sanden. Har man inte råd att betala sina studielån så är det vanligt att kunna få en nedsatt återbetalning. Det gäller exempelvis som du är föräldraledig.

Att Vänsterpartiet nu är upprörda över att svenska banker besöker skolan för att lära ut privatekonomi är i sig inte förvånande. Som vanligt hävdar man att svensk skola kan lära ut detta på egen hand. Men det räcker väl att se hur många betalningsanmärkningar som unga har? Även om en bank kanske vill marknadsföra sig så handlar det lika mycket om att skaffa sig medvetna, kunniga kunder för framtiden. Ingen är betjänt av att hamna hos kronofogden och jag anser att skolan brister i så många viktiga ämnen redan idag som handlar om det vardagliga livet. Ett sådant exempel är att studieteknik inte tycks läras ut i den utsträckning i grundskolan som behövs för vidare studier. Åtminstone inte i vår dotters skola.

Jag tycker att Sparbanksstiftelsen Öresunds satsning på den så kallade Cashguiden är lovvärd. Där finns det mycket att lära, både för unga och äldre.

Äsch, nu tog orken helt slut. Det får bli ryggläge på soffan en stund.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Skickar kryapådig hälsningar genom etern Per :-)
    Anna-Karin i Halmstad

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg