Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En bra pappa

Vad innebär det egentligen att vara en 'bra' människa? Ja, det är väl en ganska stor fråga i sig - även om det finns vissa enkla, gemensamma nämnare så som empati, vänlighet och omtanke. Dagens fråga handlar däremot om en delmängd, nämligen föräldraskap i allmänhet och faderskap i synnerhet. Ja, hur ska en bra pappa vara? Jag är en pappa och därute är ni flera. Har du tänkt några kloka tankar kring detta?

Jag läste en artikel om en son som av sin far, en synnerligen klok sådan, fått en hel räcka goda råd kring hans egen erfarenhet kring faderskapet. Sonen kokade ner dessa till tio råd. Jag förmodar att alla eller åtminstone flera av dessa råd även fungerar för en mamma.

En bra pappa behåller lugnet. Alla ungar har inbyggt i sig att provocera, oftast oavsiktigt men inte alltid. En bra pappa tappar inte fattningen, skriker eller straffar oproportionellt - bara för att han blir arg. Detta är mycket viktigt och män har tyvärr en tendens att låta sinnet rinna över mer än kvinnor. Är det testosteronet, tro?

En bra pappa påminner sina barn om att han älskar dem - både verbalt och i handling. Han hjälper, torkar tårar, kramar - oavsett hur stora barnen blivit. En bra pappa har tålamod och minns att barn är barn och inte vuxna. En bra pappa är stolt över sina barn och berättar det för dem. Om du visar dem att du är stolt över deras bra betyg, att de är goda människor eller över deras kärlek till djur - då kommer de att försöka än mer i den riktningen.

En bra pappa är tydlig. När du sätter regler, håll dig till dem. Ska barnet vara hemma klockan åtta och kommer hem tio över innebär det någon form av konsekvens. Samtidigt så var inte stel utan ge också dina barn frihet under ansvar. Och ingen regel finns utan undantag heller. En bra pappa är sig själv. Barn märker alltid om en roll är spelad ändå vilket skapar osäkerhet och urholkad tillit till dig. En bra pappa är i första hand pappa, i andra hand kompis. Barn behöver alltid en förälder i första hand och en vän därefter. Är du inte pappa kommer dina barn att söka den roll någon annanstans.

En bra pappa visar sina barn respekt och kräver detsamma tillbaka. Barn behöver utrymme att utvecklas och lära, att du talar till dem som jämlikar och unika individer. De behöver också ta sina egna beslut ibland även om de i dina ögon är tokiga. Ge dem gärna råd men vägen till att bli vuxen innebär att ditt barn ibland måste hitta sina egna vägar.

En bra pappa finns där. Så enkelt och så svårt. Barn behöver sin pappa. De behöver en pappa som finns i deras liv, som bryr sig om dem, intresserar sig för dem, gör saker med dem och frågar vad de gör. Barn behöver din uppmärksamhet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Ramar och kramar heter det väl. Försöker påminna mig själv om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har jag inte hört förut men det känns som en god minnesramsa. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg