Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Lånen är ditt dödskontrakt

Handelsbanken gjorde ett prima resultat, men efter att Swedbank toppade så blev marknaden likväl besviken och aktien föll på börsen. De anställda på Handelsbanken kan dock känna sig nöjda med vad de fick i bonus. Ja, även aktieägare som jag får ta del av miljardvinsterna.

De svenska bankerna har varit dugliga på att tjäna pengar det senaste året. Lika duktiga har det svenska folket varit på att låna mer och mycket på just banken. Ja, Sverige har numera de sjätte värst belånade hushållen i hela vår värld. För stunden känns det som om att en begynnande högkonjunktur hade varit en andhämtning för att kunna finna vägar till en mer hanterbar lånebild. För många varsel och konkurser är inget bra varken för den enskilt överbelånade eller staten.

Det sägs att vår skuldproblematik beror av felutbildade ekonomer som inte tar någon hänsyn alls till skulder och ränta i sina ekonomimodeller. Inte heller banken är viktig trots att finansbranschen står för enorma vinster. Att inte banken eller skuldsättningen ses som faktorer som påverkar innebär att de pengar som 'tillverkas' när nya lån ges inte heller värderas marknadsmässigt. Att banken kan fortsätta att tjäna stora pengar på alla låntagare som sitter med så hög skuldsättning att de inte ens tycker det är lönt att amortera är minst sagt oroande. Engelskans ord för bolån är 'Mortgage' som i sin tur härstammar från det latinska 'Dödskontrakt'. Det hade kanske varit en idé att döpa om bolånet till just dödskontrakt - bara som en skrämselfaktor?

Det finns väl en hel del att göra för den politiska eliten om den bara har viljan? På bolånens ränta får man ju göra ett trettioprocentigt avdrag i deklarationen medan sparandets avkastning beskattas. Lite mer utbildning, morot och piska till de bortskämda svenskarna som gärna lånar till allt de vill ha utan att beakta följderna efterlyses också. Så som privatperson kan jag inte se några bra anledningar alls att vara belånad hela livet. Att amortera måste bli mer attraktivt - frågan är hur?

Senaste veckan så har jag börjat att investera i mer sömn. Undantaget just idag så har jag varit sträng mot mig själv och lagt mig före klockan tio. Det har givit resultat. Jag känner mig både piggare och gladare då jag varit utvilad på morgonen istället för zombiaktigt sömndrucken. Mitt problem, liksom många andras, är att det alltid finns så mycket som ska hinnas med att sömnen blir nedprioriterad. Men jag vet ju att det är en hälsofråga - mer sömn ger ett friskare och smalare leverne. Så nu är det natti natti!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. God morgon, hoppas du sovit gott och vaknade utvilad nu :)

    SvaraRadera
  2. Hej och tack. Idag blir det dock vab. Hostigt värre här hemma. :-)

    SvaraRadera
  3. bra blogg med en del insikter.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg