Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Lite långsamt

Nähänä, inte bidde det någon räntesänkning idag av Ingves falang. Det hade jag faktiskt trott men så fel man kan ha. Riksbankens kamp mot en icke existerande inflation fortsätter. Åtminstone så är det ett av de uttalade skälen men jag undrar om inte hushållens skuldsättning spelar en roll den med? Oavsett så innebar dagens besked att den svenska kronan stärktes ytterligare och inte lättade våra exportföretags bördor. De enda som kan vara riktigt glada är svenskar som ska på utlandssemester. De som har jobben kvar..

Att binda sina bolån nu eller ej - det funderas det nog kring runt om i våra svenska stugor. Att ligga rörligt tror jag är den klokaste strategin och istället spara undan räntepengar motsvarande en tioåring, det vill säga lite drygt 4 procent. Jag tror inte att det blir mer lönsamt att binda sig på fem år, något som jag hör lite varstans. Trygghet ligger inte i att binda utan att ha en räntebuffert. Och att amortera, så klart.

För enligt Handelsbankens VD Pär Boman så amorterar vi lite för dåligt i Svealand. Givet dagens prisnivå på bostäder så borde vi amortera 2,3 procent per år av bolånen, något familjen Penning gör lite drygt. Vi avser dessutom att höja takten allt efter. Ska man flytta på ålderns höst så ska det inte vara för att man på grund av ekonomiska skäl känner sig tvingad. En rolig kommentar på Bomans utspel var att aktieägare i Handelsbanken helst ser att kunderna lånar pengar för att sedan spara i bankens pensionsförsäkringar. Ja, vi har ju aktier i denna bank så det är säkert en lukrativ plan. Men spontant anser jag att pensionssparande kommer betydligt längre ned på listan än amortering av bolån.

Förutom glada kommentarer från trevliga bloggläsare, så som SparaMera och Ekonomen, så känner jag mig ytterligare tillfreds med ett livstecken från Mors Spargris, bloggen som tydligt visar vad ett regelbundet sparande innebär för ett rikare liv. Tyvärr skriver mor inte så ofta men det som finns är väl så läsvärt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Fast problemet är ju att den verkliga inflationen inte har varit låg. Det är ju anledningen till att nästan ingen har råd att köpa en sån fundamental sak som bostad år 2013 för egna pengar..
  Så hur långt har vi kommit egentligen?
  Men just det ja.. vi har ju råd att köpa massa platt-TV's och iPads o grejer, tänkte inte på det ;-)

  SvaraRadera
 2. Min mosters man som är närmare 80 år och gammal bankdirektör berättade något intressant för mig om hur svenskar syn på konsumtion har ändrat sig. För i tiden så började man i en liten lägenhet, köpte begagnat, jobbade på, bytte sakta men säkert upp sig med kanske en nyare bil, större boende osv. Idag är det mångas åsikt att när man är 30 så skall man ha villa, två nya bilar, nya möbler osv. Så man lånar 4-5 miljoner och allt är nytt...... ett par månader. Sedan skall man lägga resten av livet på att betala av räntor och lån. Precis som Per delar jag synen att bolånet skall betalas av fort. Min familjs plan är att betala av det på en takt som i vart fall inte överstiger 30 år.

  I övrigt tackar jag för omnämnandet!

  SvaraRadera
 3. Skrev ett inlägg men jag är inte säker på att det kom med, hade en trevlig anekdot men det får vänta till nästa gång eller blir kanske ett blogginlägg. Jag tackar Per för omnämnandet!

  SvaraRadera
 4. Tack för bloggtipsen =)

  Tycker mig också se det fördelaktigare med rörligt bolån. Hur jag än vrider och vänder på det.

  Den största fördelen med rörlig ränta på ditt bolån, som tyvärr många inte räknar med i diskussionen, är att du har ett betydligt bättre förhandlingsläge gentemot din bank. Så länge ditt lån är bundet är det mycket mer komplicerat att flytta lånen till annan bank. Därav bättre med rörligt =)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg