Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mer pension än passion

Oroar du dig för pensionen? Att den ska bli skral? Då är du fortfarande en ganska rar fågel. De allra flesta svenskar öppnar inte ens sin pensionsprognos som kommer i det färgglada kuvertet. Ja, kanske är det sista gången så också sker. I framtiden ska den informationen distribueras på annat sätt. Oavsett så är en prognos för din pension en ganska diffus bild om du har 15 år eller mer till den ska försörja dig. Jag tycker själv att det är knepigt.

Det finns inga garantier för vilka pengar du kommer att få varje månad så som pensionär. Det är ganska vanligt att glömma bort tjänstepensionen när man tittar på sin prognos. Därför föredrar jag att titta på Min Pension framför det det oranga kuvertet.

Som jag nämnt tidigare så sparar herr och fru Penning inget alls i privat pension utan har valt att amortera oss skuldfria före pensionen. Rätt eller fel får tiden avgöra men för vår del känns det tryggare att göra så. Men åter till pensionen - för vår del har vi allmän pension, premiepension och tjänstepension att se fram emot. Intressant är att fördelningen mellan dessa tre vid årsskiftet 2011-12 var i nämnd ordning 77, 8 och 15 procent. Ett år senare 2012-13 är den 75, 9 och 16 procent. Att både premiepension och tjänstepension kommer att ha stor betydelse för den slutliga pensionen är uppenbar. Därför vårdar jag våra premiepensionpengar och tar inte för stor risk samt ser till att arbeta på en arbetsplats som ger tjänstepension.

När jag gör min pensionprognos på Min Pension så räknar jag med en löneutveckling på 1 % och en avkastning på 3,5 % årligen och att jag går i pension vid 65 års ålder. Enligt prognosen kommer jag då att få 65 % av min slutlön i pension. Det kan låta jobbigt men vi kommer då att ha en obelånat hus och en rejäl sparslant. Jag är därför inte överdrivet oroad för vår framtida pension. Då är jag i så fall mer oroad över att ha viljan, orken och intresset för att jobba hela vägen. Idag känns det inte så. Jag kan tänka mig att bli passionär redan imorgon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hur har det gått med Fundior förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skickat in en uttagsblankett så här långt..

   Radera
  2. Er det noe nytt om fundior? Jeg har ventet på mine penger siden desember og de står forresten på noen avstemningskonto med 0.0 rente..

   Radera
  3. Nej, inget nytt. Jag avvaktar någon vecka till innan jag agerar. :/

   Radera
 2. Hur mycket avsätter en arbetsgivare i tjänstepension per år (el månad)till en anställd på ett ungefär? Vad är rimligt?

  Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på avtalsområdet. Det är vanligt med en premiebestämd tjänstepension där arbetsgivaren betalar in ett antal procent av din lön. Själv har jag ITP2 vilket innebär 2 % av min lön till tjänstepensionen.

   Radera
 3. Hej!

  Jag satt och kollade pension igår också apropå skräckrubrikerna i bl.a. DN om att man bara får ca 40 % av lönen i allmän pension och skrev därefter ett inlägg om det.

  Vi kör en multivariat strategi, d.v.s. både amortering på huset och pensionssparande.

  Vi sparar 12 000 kr per år som jag förstår att man annars ändå måste skatta bort? Vi skattar rejält redan som det är och då borde det väl vara lönsamt att göra ett avdrag på 12 000 kr, även om man betalar en del i avgift till det bolag där man pensionssparar?

  Har inte räknat närmare på utveckling, årsavgifter o.s.v. men det känns bra att låta bli att skatta? Vi tjänar båda över brytpunkten så att det blir lönsamt att pensionsspara.

  Hur tänker du/ni där? Om pengarna liksom ändå går bort i skatt annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på inlåsningen av pengarna. Jag vill kunna välja själv om och när jag ska nyttja slantarna. :)

   Radera
 4. Jag är 56+ och kan intyga att viljan, orken och intresset inte blir större med åren. Jag har genom en del tur i aktieaffärer, ekonomiska möjligheter att ägamintid men det är det sociala trycket som jag inte lärt mig att hantera än. Det är den förbenade Luther som sitter på axeln och kraxar hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att njuta och bortse från alla andras tyckande. Stort grattis till den ekonomiska friheten! :)

   Radera
 5. Hej Per du som gillar att effektivisera
  har du titta på http://davidseah.com/ och
  clinton http://clintonbegin.blogspot.ca/2012/09/emergent-task-timing.html under bar liten tidspårare ser vad man har gjort under dagen
  Hälsningar Johan
  väldig trevlig blogg du skriver....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka fantastiska länkar. Där fanns mycket matnyttigt. Tusen tack, Johan! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg