Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Perrongångest

Börsen stiger i princip varenda dag. Idag noterade vi ett nytt årshögsta på Stockholmsbörsen. Allt fler plockar sina sparslantar ur räntekonton och madrasser och köper fonder och aktier för att inte riskera att bli lämnade på perrongen. Tåget har rullat igång och frågan är hur fort det kommer att åka? Fler köpråd än tvärtom i tidningarna kan noteras. Uppgången har nu pågått sedan i somras när jag tittar på OMXS30 men sträcker vi ut kurvan längre än så har den faktiskt pågått sedan slutet av 2008. En ännu längre tidshorisont och vi är inte så förfärligt långtifrån toppen under mitten av 2007. Vilka slutsatser går att dra av detta? Jag drar åtminstone den att vi mest troligt är nämre toppen än botten. Kanske det är en aning sent att gå all-in dessa dagar? Själv har jag köpt färdigt för denna säsong och bygger istället på likviden.


Jag fick en liten utdelning ifrån Apple i dagarna och det blev därmed årets första. Äger blott fem aktier så det blev sjuttio kronor efter skatt. Motsvarar hela sju kilo Golden Delicious hos Willys och det är inte illa. Frukt mot frukt. Jag hoppas på att Apples forna innovationsförmåga snart ska överraska oss igen - det talas ju om en iWatch?

Min kryddaktie Boule Diagnostics tuffar på med ett allt bättre resultat och har nu för första gången avsikt att dela ut. Det blir troligen en femtioöring och ger mig en hel hundring före skatt. Nåja, en krydda är det ju blott. Aktien steg med drygt tre procent idag. Jag låter Boule ligga där och gotta till sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag läser många bloggar och det senaste som analyserats på flera ställen är danska bankaktier. De har dragits med samma bekymmer som svenska bankerna, dåliga lånestockar som behöver skrivas ner. De ska tydligen jämföras med svenska banker för 5 år sedan. I så fall har man en stor uppsida i de aktierna. Som t ex Nordfyn bank. Jag äger inga själv ska tilläggas men det kan ju vara intressant att höra vad andra tänker kring dessa aktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tyvärr inte hjälpa dig, Andreas, då danska banker är ett vitt papper för mig. :)

   Radera
 2. Hej och tack för inspirerande blogg.
  Med anledning av ditt för mig högaktuella inlägg, så passar ag på att ställa samma fråga till dig som jag gjorde till Gustavs Aktieblogg.

  Jag har i snart 10 månader pluggat ekonomibloggar och omsatt i praktiken för att lära mig att applicera värdeinvestering.
  Ett problem jag har nu är att börsen gått upp såpass mycket att jag för ett antal av mina bolag ligger på typ +15-25% stegring i aktiekurs. Jag har ca 5-6% direktavkastning i snitt dessutom. Ett makalöst resultat för mig som rookie. Jag behöver motivera mig själv att inte sälja av och realisera vinsten med målet att köpa in mig lägre. Hur gör jag det? Hur ska jag känna mig bekväm i att behålla aktier som gått upp 25%?
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår precis hur du känner. Om man istället skulle tänka såhär, skulle jag köpa aktien idag? Eller i alla fall behålla den. Sedan behöver du ju inte sälja av allt. Säg att du har en aktie som har stigit bra och delar ut bra med pengar. Om du känner att den börjar bli övervärderad så kan du ju t ex sälja 50%. Sedan är det möjligt att aktien stiger 25% till men så blir det ju alltid, och för eller senare kommer nedgången.

   Jag tror att börsen mycket väl kan stiga med många procent till nu. Min strategi är att ligga kvar på mina aktier och mina sparpengar förblir likvida. Om börsen stiger med 15% så kommer jag minska mitt innehav och vänta tills det är "blod på gatorna".

   Radera
  2. Kloka råd från Sparamera. :)

   Radera
  3. Tack för tipset. Enda smolket i bägaren är att jag som ekonomisk rookie kämpar med att förstå och bedöma när en aktie mmöjligtvis är övervärderad eller inte.. Såpass mycket självinsikt har jag ju för att förstå att bara för att jag har +25% på mitt GAV i BeijerALma tex, så är inte det facit över att det är först när jag är tillbaka ner på 0% som det är ok att köpa igen. VIll ju även kunna känna mig bekväm i att köpa till en kurs som ÄR +25% över det jag köpt hittills..
   :)
   /S

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg