Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

All tid i världen

I dagarna somnade en släkting in för gott. Hon blev femtioåtta år gammal. Det gick fort, endast på några få dagar. Hjärtat ville inte mera. Hennes liv är slut.

Sådant påminner mig om att livet är förgängligt och att det bör uppskattas allt medan det pågår. Att vara tacksam mot att kunna leva det och att ha i åtanke att det alltid är senare än vad vi tror. Vi kan sitta och titta på all statistik i världen kring medellivslängd - vad hjälper det oss när vi kanske inte ens kommer i närheten av den undre kvartilen? Ett medelvärde har alltid sina förlorare. Själv har jag passerat den ålder då min mors kusin dog i brusten kroppspulsåder.

Jag läser och ser lite för många människor som planerar för ett långt liv, skjuter upp för mycket levande och lägger pengar på hög för att, som de menar, en vacker dag bli ekonomiskt oberoende. En nog så klok idé så länge man inte tappar bort sig i att tiden tar slut när vi kanske minst anar. Balans i det hela är en bättre väg att ta.

I det sista avsnittet av TV-serien House spelades Louis Primas låt 'Enjoy yourself' som är en ganska glad slagdänga från 30-talet, tror jag. Lyssna gärna, gläds och kom ihåg att roa dig. Lyckan bor inte i pengar utan de är bara ett verktyg.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Håller med. Och att snåla sig till en förmögenhet känns verklighetsfrämmande för mig. Ok att vara ekonomisk men att försaka upplevelser i sin ungdom för att snåla ihop en miljon på banken är helt förkastligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart förgås dina ungdomsdar... :D

   Radera
  2. Hehe men jag är ingen ungdom på pappret längre :)

   Radera
 2. Jag har nog en ganska stark "spara för framtiden"-gen, men jag kämpar med att tillåta mig att unna mig (och familjen) saker och upplevelser även här och nu.
  Det är väl lite det jag syftar på med min signatur, Trivselekonomi. Jag eftersträvar en stabil ekonomisk framtid, men samtidigt så ska ju livet vara kul att leva. Jag vill inte leva "i väntan på".

  SvaraRadera
  Svar
  1. En balans som kanske måste omvärderas då och då? :)

   Radera
 3. Balans är ordet. Det är inte roligt om man fullt frisk vid 60 års ålder upptäcka att man inte har råd med så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En balansakt som är ganska svår? :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg