Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inte till skänks

En lördagmorgon som inleddes med solsken men raskt övergick till mulet. En skogspromenad hade jag tänkt ta men nu så får vi se. Har värk i kroppen och huvudont. En ny influensasväng runt hörnet, tro?

Ägnat en stund på morgonen åt att förundras över storbankernas fondprodukter där många småsparare förvarar sina slantar till en usel avkastning. Svenska Dagbladet har tittat på bland annat Handelsbankens Lux Kort räntefond, Nordeas Sverigefond, SEB:s Världenfond och SweBanks Absolutavkastning Ränta.

Handelsbankens korta räntefond är Sveriges största och sämsta produkt i segmentet och når inte ens upp till en 2-procentig avkastning per år. Visst, risken är liten men det är även ett vanligt sparkonto. En glad Charlotte Sillén förvaltar fonden mot att spararna betalar 0,4 procent om året vilket summa summarum blev runt 400 miljoner kronor. Men även en förvaltare har ju utgifter, eller hur?

90 miljoner kronor om året pyttsar småsparare ut till Nordea och bankens Sverigefond, en fond som presterar uselt och långt under indexfonden Avanza Zero. 1,42 procent i förvaltningsavgift mot noll procent och en avkastning på 7,6 procent respektive 22,6 procent över fem år. Undrar om spararna i fonden har en susning om det här? Förvaltare Peter van Berlekom är väl glad, åtminstone, som får lön för dåligt arbete.

1,5 miljarder i avgifter är detsamma som vad SEB drar in via sin Världenfond under fem år. 1,25 procent i förvaltningsavgift har gett spararna 10,7 procent i avkastning på fem år. Sparkontot ter sig lockande i jämförelse. Förvaltare Rikard Andersson är säkert en glad lax som behöver pengar han med.

Absolut värd att undvika är Swedbanks Absolutavkastning Ränta med 0,95 procent i förvaltningsavgift. 300 miljoner kronor per år skänker spararna till Swedbank för denna produkt som avkastar sämre än ett simpelt sparkonto. Ja, Swedbank har fler ruttna äpplen i sin fondkorg än så.

Varför reagerar inte svenska småsparare? Varför tar ni inte ut era pengar, varenda krona, öppnar ett räntekonto och lägger allt där? Och sedan tar och läser på lite - allt finns att finna här på internet med lite enkelt vilja. Om man inte orkar alls så ger jag här ett enkelt alternativ till ovan kostsamma sparande som bara genererar lyx och flärd till redan väl bemedlade och inte till dig och dina nära och kära.

Öppna ett fondkonto hos Avanza och köp Avanza Zero, SPP Emerging Markets SRI och Catella Avkastningsfond i delarna 35%, 35% samt 30%. Gå sedan och gör något roligt. Titta in på ditt konto en gång per månad och bibehåll ovan fördelning. Förresten, det här inlägget är helt osponsrat. Du kan också göra denna fördelning i din premiepension om du vill. Du får då en genomsnittlig avgift på 0,54 % och en stöttålig portfölj. Enligt mig, det vill säga. Banken lär svara dig annorlunda.

Ovan är ett bra alternativ. Det finns så klart fler. Men håll det enkelt, är mitt råd, så att du finner nöje i att spara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. En halvrelevant fråga: är det herr Penning på fotot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad han heter. :)

   Förresten var jag inte så blond som barn. ;)

   Radera
 2. Jag använder mig mycket hellre av räntesparande på något konto med bra tillgänglighet. Vid oroliga tider så använder jag mig av Avanzas konto som är ett samarbete med GE Moneybank. Det ger 2.10% ränta utan avgifter.

  Problemet är bara att i PPM, avtalspension och tjänstepension måste man ha fonder. Där går det inte att nyttja konto med hög ränta. I ISK och kapitalförsäkringar måste man också ha aktier, fonder eller likvider på kontot utan ränta.

  Måste jag välja räntefonder så väljer jag Skagen Krona eller Danske Invest Sverige Likviditet. Annars ser jag ingen ide med att placera i räntefonder.

  Är det någon som har ideér om bättre alternativ så mottager jag det gärna.

  Björn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre alternativ på en räntefond är: Räntefond Sverige (AMF)
   Med en avgift på 0,15 procent har AMF:s fond gett 5,6 procent per år eller drygt 31 procent under fem år. Erik

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg