Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Pengaflöde

Så som passiv kund utan en enda slant i banken så får jag ändå Ikanobankens kundtidning i postlådan. Den är å andra sidan ganska underhållande att läsa. Mycket handlar om vardagsekonomins bekymmer och våndor, så som att en oväntad extra inkomst ofta följs av en oväntad extra utgift - en märklig men vanligt förekommande tendens. Men den trevligaste läsningen är ändå liknelsen mellan pengar och vatten.

Pengar flyter, de är ständigt i rörelse och svåra att hålla fast vid. En god privatekonomi handlar mycket om att försöka täta läckor, småutgifter är som ett läckande vattenrör - några droppar spelar mindre roll men ett ständigt sipprande dränerar din privatekonomi. En tia om dagen blir 3 600 kronor på ett år och 144 000 kronor under ett yrkesliv. Med 3 % ränta på de pengarna blir det istället 275 000 riksdaler!

Den bästa kalkylen är ändå 'matlåda på jobbet'. Här finns det enorma belopp att spara. Ta med mat tre dagar i veckan och spara en femtiolapp per gång. Under 10 år blir det 72 000 kronor. Under ett yrkesliv á 40 år blir det 288 000 kronor och med 3 % avkastning 551 700 kronor! Mycket pengar blir det.

Cigaretter ska vi inte tala om. Ett paket om dagen blir 720 000 kronor under 40 år och med 3 % avkastning 1 379 200 kronor. En rejäl slant till pensionen, inte minst, och dessutom en friskare sådan. Fy för tobak!

Nej, istället för att låta pengarna flyta iväg så är det bättre att bygga en damm men ordentliga reglage för att öppna och stänga. Och ju mer det regnar ned pengar desto bättre, helst mer tillflöde än utflöde.

Nu stundar påsken och några lediga dagar. Får vi hoppas på soliga vårdagar, tro?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Blev ett sms till min syster som röker. Efter din uträkning får vi hoppas hon slutar röka och blir miljonär istället ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En syster som dessutom lever längre - kan det bli bättre? :)

   Radera
 2. Läste också Ikanos kundtidning idag när jag sorterade post. Det är alltid bra att få en påminnelse om många bäckar små. Matlåda är guld, det blir ju en stor peng på bara ett år.

  Men om du ändå är kund i Ikano, passa på att starta ett månadssparande och tjäna en femhundring! Har inte sett det fungera i verkligheten ännu men de kör ju en drive nu om att de dubblar första månadsinsättningen upp till 500 kr.

  Jag och maken har startat varsitt månadssparande nu. Egentligen tvärs emot min strävan att ha färre banker, men 500 kr gratis var för lockande....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart lockande - tack för tipset. :)

   Radera
 3. Idiotiska uträkningar, ska man skrämma upp sig för varje liten sak man köper?
  Man har bara ett liv och det är för kort för att stressa upp sig för bagateller och minimala utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men när det gäller cigaretter så bidrar de bara till att göra ditt korta liv ännu kortare...

   Radera
 4. Igår anmälde jag e-faktura för de 3 st teleabonnemang jag betalar varje månad. Insåg plötsligt att jag har helt i onödan legat och betalat avgift för pappersfakturor för 82:- per månad. Detta ger 984:- per år i onödig utgift. Ska säga upp våra tidningsprenumerationer också - ger också det en tusenlapp per år...

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg