Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Enkel avkastning

Jag har full förståelse för att många människor tycker att det är för svårt och osäkert att investera på egen hand och istället gärna lägger sina slantar i andras giriga händer i hopp om bättre avkastning än bankkontot. Det är inte en naturlag att alla ska vara intresserade av varken fundamental eller teknisk analys. Däremot så är vi alla beroende av pengar och önskar att de ska räcka längre än vad de vanligen gör. Så vilka är alternativen till att månadsspara i en fondbukett?

Tobbe Rosén på Vinnarbyrån lärde mig för några år sedan att inte bråka med den övergripande trenden på börsen. För svenska aktier bildar OMXS30 denna primärtrend och pekar denna nedåt är det inte köpläge medan en uppåtpil innebär köpläge - lite förenklat. Det hela kallas ibland för KISS - keep it simple, stupid. Och till denna trend kopplar sedan Tobbe några glidande medelvärden för att tolka när trenden 'vänder'. Ja, du kan läsa mer här och här om detta om du vill. En ständigt aktuell graf för OMXS30 hittar du här. Enligt modellen är det fortsatt köpläge på längre sikt.

Om du nu redan gäspar så kommer här slutklämmen. Du kan, om du vill, strunta i allt som skrivits ovan och istället nyttja Trendindikatorn för att investera på börsen. Genom att då och då titta om det är en röd eller grön pil så köper du ETF:er - Exchange Traded Fund - som går upp både i uppgång och nedgång, även kallat Bull och Bear. De fungerar precis som vanliga fonder men den stora skillnaden är att man handlar dem direkt som vanliga aktier. Grön pil - köp XACT Bull. Röd pil - köp XACT Bear. Enklare kan det knappast bli?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra inlägg, har även läst de två du skrev 2011. Många inser inte det geniala med att använda sig av glidande medelvärden, utan lägger mängder av pengar på rena förhoppningsinvesteringar, eller så bränner de av sina pengar på courtage under ivrig handel. Jag vet, för jag har själv varit där och jag ser många omkring mig som agerar precis så som jag gjorde en gång.

  För några år sedan satt jag timtals och backtestade olika MA-strategier för att se vilken som var bäst, men kom så klart fram till att det varierar och beror helt och hållet på när du väljer ditt start- och din stoppdatum för backtestingen. Lite intressant var ändå att t.ex. strategin MA5 korsar MA87 hade gett en avkastning på drygt 30 procent per år under den perioden på 11 år som jag testade. Då förutsatte jag att man handlade Avanza Zero som följer OMX30. Genom att handla en fond så slipper man dessutom courtage.

  Idag handlar jag fortfarande efter trend, men har förfinat min strategi och väljer ut köpvärda fonder på ett annat sätt. Men jag gillar fortfarande de glidande medelvärdena och använder dem för att hålla koll på den övergripande trenden, precis som du nämner ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju fantastiskt bra. Ska kanske prova din 5-87 strategi?

   Radera
  2. Det tycker jag inte att du ska göra, för testar du samma strategi under en annan period kanske den inte alls går lika bra. Det handlar helt om när du sätter start- och slutdatum för backtestingen. MA5 och M150 hade kunnat gå precis lika bra under en annan tidsperiod. Det finns faktiskt en forskningsrapport/uppsats där de hade testat just MA5/MA150 och kom fram till att det uthålligt under minst åtta år skulle ge en överavkastning mot det index de jämförde med. Men allt det där är ju såklart teoretiskt då man även där sysslade med backtesting.

   Dock är MA5 som första värde inte så dumt, då det jämnar ut kurskurvan lagom mycket för att man inte ska åka på köp- och säljsignaler stup i kvarten när det slår mycket på börsen.

   Men... en enkel strategi med glidande medelvärden måste ändå anses vara bra mycket bättre än "buy and hold". Att skydda sitt kapital är regel nummer ett och de som inte gör det kommer så småningom att åka på en käftsmäll som de inte glömmer. Cut your losses, gör inga stora förluster.

   Radera
  3. Då håller jag fast vid min sma-50/200 strategi. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg