Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Gärna medalj

Om vi väljer att bortse ifrån att vår regering gärna ser att vi fortsätter att arbeta fram till det är dags att ställa skorna så är den framtida pensionen något som vi bör ägna mer intresse. Jag själv, som är en sen adapter, har under många år haft en klen koll på vad tjänstepension är för något och vad den kan innebära på ålderns höst.

Själv har jag under nästan hela mitt yrkesliv arbetat i företag med ett kollektivavtal - och därmed tjänstepension. Något som enligt AMF i en undersökning inte är alla förunnat. Arbetar du i ett mindre företag eller i annan verksamhet utan kollektivavtal kan det vara klokt att själv avsätta pengar till den framtida pensionen. Med tanke på dagens stora arbetslöshet kan det lätt glömmas bort i hastigheten över att överhuvudtaget lyckats få ett jobb.

Men hur stor är tjänstepensionen? Jo, den motsvarar 4,5% av bruttolönen upptill 7,5 prisbasbelopp - ungefär 330 000 kronor per år - och 30% på lön därutöver. Har du exempelvis en månadslön på 25 000 kronor avsätts 13 500 per år i tjänstepension - ett belopp som de utan kollektivavtal bör ha med i sin löneförhandling.

Ibland så går jag in på Min Pension och kikar på översikten. I nuläget så utgör inkomstpensionen 75% av min totala pension medan tjänstepensionen är 16%. Premiepensionen utgör 9%. Hur ser din pension ut? Har du tjänstepension?

Lång och trogen tjänst - gärna då medalj. Men först en rejäl pension.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Avtalspensionen/tjänstepensionen är det som kommer rädda oss från fattighuset den dag då vi väljer att kliva av karriärs stegen.

  Avtalspension rockar fett om du frågar mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte omöjligt. Det gäller att förvalta den väl. :)

   Radera
 2. Notis: inkomstbasbelopp är det som gäller, dvs 7.5 x 56 600. Dvs gränsen för 30% blir tyvärr lite högre än de 330k :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg