Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Pengar snabbt

Alla drömmer vi väl om de enkla pengarna. De där slantarna som snabbt och enkelt ska fylla våra fickor och göra livet lättare. Det där bergsäkra klippet som inte kan gå fel. Northland Resources, gruvbolaget i Pajala, var ett sådant. Företaget överöstes med lovord i princip överallt - i tidningar, på bloggar och av analysföretag - och jag föll för frestelsen. I slutet av 2010 köpte jag mina första aktier i bolaget för runt 14 norska kronor. Jag köpte lite fler och sålde några igen under 2011 och 2012 tills jag sist lämnade helt efter den första nyemissionen. Jag förlorade slutligen några tusenlappar.

Det mesta som låter för bra för att vara sant är det oftast också. Visst lockade drömmen om att tjäna mångdubbelt insatsen på några få år. Tragiken är att många människor köpte aktier i Northland Resources för stora pengar och belånade sina tillgångar för att köpa ännu flera när priset sedan föll. För caset var vattentätt. Idag handelsstoppades aktien igen för att företaget sedan gav beskedet om att det behövs nya gigantiska lån och även tillskott ifrån de hårt prövade aktieägarna. Dagens stängningskurs på 56 norska ören ter sig inte ens det lockande längre.

Jag har länge följt Avanzas forum kring Northland Resources och debatten kring aktien har sällan varit trevlig. De som höjde varningens finger i ett tidigt skede häcklades av andra. Hemmasnickrade analyser gav på hand att aktien skulle stå i 50 eller 100 norska kronor inom några månader. Det var en sjuk, sektliknande eufori kring detta värdepapper. Vad jag har förstått så har en hel del lokalboende i Pajala också satsat pengar i 'sitt' bolag som skulle ge många jobb till bygden. Hur många som härdat ut så här långt och hållit fast vid sina aktier, det är frågan. Att ta förluster i denna dignitet - kanske tusentals procent - är inte alls roligt.

Sista kapitlet i sagan Northland Resources är säkerligen inte skrivet än. En konkurs är definitivt en sannolik risk. Företagets ledning har plockat ut stora ersättningar ur bolaget och inte gått lottlösa. Det är aktieägarna som sitter med Svartepetter. Snabba pengar är sällsynta i vår värld.

Vad gjorde jag med de pengar jag fick för försäljningen av mina gruvaktier? Jo, jag köpte aktier i Handelsbanken. Inga snabba pengar men så bra mycket säkrare och stabilare som investering. Aldrig att jag mer kommer att låta mig lockas med löften om snabba pengar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Beklagar, men hur konstigt det än låter så kommer du på sikt bli en bättre investerare.

  Trevlig blogg har du i alla fall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är förtröstansfullt att höra. :)

   Radera
 2. Jag har själv gjort en liknande resa med Blackpearl, dock inte i närheten av vad aktieägarna i Northland har råkat ut för. Men beteendet på t.ex. Avanzas aktieforum är det samma. Sektliknande förhållanden och pajkastning/förlöjligande inlägg mot de som inte håller med "ledningen" bland forumförfattarna.

  P.s. Jag tror att fler skulle kommentera dina inlägg om du inte gjorde det så krångligt med både inloggning och andra säkerhetsåtgärder för att man ska kunna kommentera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Palle! :)
   På din anmodan öppnar jag för anonyma kommentarer igen. Med hopp om hög kvalitet och inga påhopp.

   Radera
 3. Pengar i all ära, men det är mycket roligare att grilla: http://www.alltomgrill.se

  SvaraRadera
 4. Jag har läst på din blogg under det senaste året och håller verkligen med dig om att fler borde tänka över sina prioriteringar och värdera tiden mer. Många inser inte värdet av att sätta sina pengar i arbete.

  Det är absolut lätt att försöka göra de snabba klippen. Jag var för knappt ett halvår sedan med ett kort tag på Northland-resan. Som tur var han jag ut "i tid", innan allt brakade samman totalt. Jag har nu övergått till att fokusera på aktier med stabil utdelningstillväxt för att i framtiden kunna se fram emot en rejäl utdelningsinkomst.

  Jag har nyligen startat en blogg om värdet av att investera långsiktigt i aktier med utdelningstillväxt, att värdera tiden här på jorden och att tänka på hur man konsumerar sina pengar. Välkommen att besöka bloggen om du finner det intressant:

  http://oberoendeprivatekonomiskradgivning.blogspot.se/


  /InvesteraMigFri

  SvaraRadera
 5. Kan man förlora mer än 100%?

  SvaraRadera
 6. Jag tror att det är väldigt många som har varit lockade av de här snabba klippen och framför allt när man är ny inom det här med aktier. Jag vet själv att jag gjorde en liknande resa i början där jag mer eller mindre trodde på alla analytiker.

  Men det är en läxa man får ta och sedan gå vidare. Nu är jag betydligt mer sund i mina investeringar och tänker mer långsiktigt än kortsiktigt. Det får en åtminstone att sova lite bättre.

  /Snålänningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nattsömnen är nog så viktig. :)

   Radera
 7. Det finns inga snabba pengar, eller jo det finns, men i samtliga fall handlar det om att man måste offra något. I det flesta fall är det tryggheten man offrar.

  Sen är det alltid tråkigt att höra att när folk förlorar stora förmögenheter, men tyvärr är det en del av "spelet".

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg