Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Semester för alltid

Jag tycker att det är både spännande och kul att spela lite. Har väl inga större förväntningar att vinna något även om det blivit bortåt femtiotusen kronor i vinst de senaste fem åren. Så jag ligger på plus och det rejält. För egen del så är jag inte intresserad av att analysera varken fotbollslag eller kusar så jag håller mig oftast till enklare turspel.

Exempelvis så lockar Svenska Spel med 14 miljoner i jackpot på Lotto, och det är ju en slant. Svenska Spel har också börjat med Eurojackpot där vinnarsummorna är i helt annan dignitet. 384 miljoner kronor blev den senaste vinsten i det lotteriet. Och då pratar vi om att livet verkligen kan ta en helt ny vändning. Eurojackpot är ett turspel där man ska välja ut fem nummer av 50 samt två nummer (s.k. stjärnnummer) av 8. Om man får alla rätt är man garanterad en vinst på 10 miljoner euro.

Själv föredrar jag att spela på Multilotto som har en mängd olika lottospel att välja på. Eller vad sägs om 512 miljoner kronor i Powerball? För 3,5 euro kan du spela en rad och få drömma lite om en annan privatekonomisk verklighet. Multilotto bjuder på en rad i ett lottospel om du vill prova på.

Visst, chansen är självfallet liten att bli en multimiljonär. Men spelar man inte alls är chansen ingen alls. Det är en stunds nöje och spänning som jag själv trivs med att göra. Och jag spelar ytterst begränsat - ett par hundralappar i månaden.

Spelar du själv för nöje eller vinst? För en evig semester eller bara för en stunds tidsfördriv?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Nej! Jag spelar inte av princip! Tycker direkt illa om spel där jag vet från början att jag har oddsen imot mig. Det är direkt motbjudande som ett bevis på att man mentalt tillhör socialgrupp 3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm? Vilka är socialgrupperna menar du?

   Radera
  2. Per, från Wiki:
   Fram till 1970-talet fanns en officiell indelning av Sveriges befolkning i tre socialgrupper, som bland annat användes i viss statistik. De tre kategorierna definierades enligt följande:

   Socialgrupp I: Högre tjänstemän och större företagare/lantbrukare.
   Socialgrupp II: Övriga tjänstemän och företagare/lantbrukare.
   Socialgrupp III: Arbetare.

   En äldre släkting har alltid sagt att spel och dobbel är extraskatt för fattiga, han tillhör dock en högre socialgrupp än jag själv. Själv spelar jag sällan, ibland något odds-spel. Tex har jag spelat på att Sossarna ska bli största parti vid valet 2014, detta till odds 1,5 gånger pengarna. Premieobligationer är ett annat sätt att spela utan förlora pengar även om man kanske kunde investerat till bättre avkastning.

   Radera
 2. Spelar trav och fotboll för intresset, casino för nöje och lotto/eurojackpot för att vara med :)

  Givetvis spelar jag för att vinna och förhoppningen om storkovan. En riktigt stor vinst lockar!

  SvaraRadera
 3. Drömmer om miljonen med hjälp av premieobligationer, med en garanterad och skattefri vinst på nästan 1% per år och pengarna tillbaka när lotteriet är slut. Vilket annat lotteri kan matcha det?
  Visserligen dålig garanterad avkastning på mina pengar, men helt klart roligare än att ha dem på ett vanligt dåligt sparkonto hos banken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag definitivt hålla med om. :)

   Radera
 4. Jag gör nog som Per Penning och det finns en anledning till det....

  Att spela på lotto (som jag gör) är som jag ser det den ultimata spekulationen.
  Med en liten insatts kan man få en stor vinst under kort tid men med liten sannolikhet.
  Varför är spekulation på lotto en bra ide?
  Genom att krydda tillvaron och spekulera på spelvinster slipper jag ta den spekulationen på mina aktieinvesteringar. Jag slipper helt enkelt att ta risker med mina aktier.
  Uppbyggnaden av min aktieportfölj är tråkig men mina lotto-rader är spännande varje vecka.
  Besser

  SvaraRadera
 5. Jag förstår spänningen i att spela, har själv lagt en del pengar på både Lotto, Keno och Oddset, men eftersom chanserna till vinst är så små tycker jag inte att det är värt kostnaden. Då får jag mer spänning/glädje av att spela ett gratis datorspel på Internet. Pengarna kan jag istället lägga i mitt ISK och ränta på ränta slår så småningom en eventuell vinst med ganska stor säkerhet. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har statistiskt sett helt säkert rätt. :)

   Radera
 6. Drömmen om att vinna finns nog hos alla. Ett bolagsspel som inkluderar en större andel personer i familjen. För vår del blir det 160 kr per månad. På något sätt väger det upp letande/handlande efter extremt risklfyllda aktier. Jag är inte intresserad av att köpa aktier med hopp om 1000% ökning på en månad längre. Lite som Besser1 beskriver. En annan positiv effekt är att inga fler skraplotter ska köpas. När jag ett tag sparade alla skraplotter med småvinster och fick mer än 1000 kr i handen vid inlösen, istället för att gång på gång byta mot nya skraplotter, insåg vi hur mycket pengar medelsvensson antagligen lägger på Triss och liknanden. Lotto blir förmodligen betydligt billigare med samma (statistisk) förväntade avkastning på minus 50%. Själva drömmen är att man snabbare ska vara ekonomsik oberoende. Kunna redan idag leva det livet som vi annars måste jobba för i 15 år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge det inte blir spel i desperation, så..

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg