Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Garanterad avkastning

Lite finansoro och Mr Market skakar i byxvecken. Börsen rasar och oron växer. Att se sina investeringar växa är behagligt men att de dem krympa i rask takt ger dålig nattsömn och magåkommor. Att investera i fonder, aktier och värdepapper kan vara både spännande och skrämmande. Men för de allra flesta finns det en investeringsstrategi som alltid fungerar, ger en garanterad avkastning och är en bergsäker 'buy and hold'. Om du har pengar att investera som du inte kommer att behöva de närmsta tjugo eller trettio åren så är denna värdeinvestering ett starkt kort!

Den garanterade avkastningen stavas 'amortering'. Om du idag betalar exempelvis 4 procent i boränta - som kan anses vara genomsnittlig över tid - får du omedelbart en direktavkastning* motsvarande detta belopp på varje krona du amorterar - garanterat varje år härifrån till du faller av pinn. Amorterar du en tusenlapp på ett lån där du har 30 års amorteringstid innebär därmed att du sparat 1 200 kronor i ränta samt har din tusenlapp 'kvar'.

Ett annat exempel: ett bolån på 3 miljoner vid 4% ränta kostar dig 10 000 kronor per månad. Detta blir 3 600 000 kronor på 30 år, alltså bra mycket mer än den ursprungliga inköpskostnaden. Om du väljer att investera 5 000 kronor varje månad i amortering blir din direktavkastning drygt en miljon kronor och dina investerade slantar intakta i en lägre belåning.

Ju mer du amorterar på dina lån desto större blir din avkastning i besparade räntekostnader desto större blir ditt kassaflöde desto större blir din vinst vid en eventuell försäljning. Och din risk är obefintlig!

Det finns ett begrepp inom investeringsvärlden som kallas för KISS - Keep It Simple, Stupid. Amortering på lån måste vara den allra enklaste förenklingen, vill jag hävda. Amortering har också återinvesteringsmöjligheten i sin direktavkastning -  lägg den besparade räntan ovanpå amorteringen efter hand. Detta ger en ännu högre direktavkastning. Skuldfri snabbt är melodin!

* I mitt räkneexempel har jag för enkelhets skull bortsett ifrån ränteavdraget på 30%, ett avdrag som ingen vet om det överlever på sikt. Amortering är likväl garanterad avkastning och utan risk. Överbelåning, däremot, är en påtaglig risk!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,  intressant?

Kommentarer

 1. Hur gick det med ditt konto hos fundior?

  SvaraRadera
 2. Tänk Rätt: Ett bra inlägg, du Per Penning skriver som om jag har skrivit det här inlägget, det är så jag gör. Räntevinster investerar ja på börsen. Ha en bra kväll,,,,,,,Erik

  SvaraRadera
 3. Det här gillar jag, jag har alltid tänkt på samma sätt. Nu försöker jag visserligen slå min bankränta genom att investera i aktier och sedan amortera...

  Glöm dock inte bort att grilla och prova nya viner - det gör livet roligare att leva. Kolla in senaste testet av grillviner på www.alltomgrill.se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, nu i grilltider :)

   Radera
 4. Mycket bra inlägg! Håller med till 300%.

  SvaraRadera
 5. Bra blogg!

  Likväl som du tar en risk att räntan höjs på lånen tar du också en risk att räntan kommer att sänkas och bli väldigt låg. Om alla andra har lån som kostar dem väldigt lite så försämrar det förstås möjligheterna för mig att skaffa ett boende (som också eftersträvar lånefritt)

  /En tanke

  SvaraRadera
 6. Håller (som vanligt) i princip med om det du skriver.
  Nyckeln här ligger ju i rubriken, "Garanterad avkastning". Det finns säkert åtskilliga sätt att hantera sitt månatliga överskott på som är bättre än att amortera på sitt bolån, men samtidigt så finns det åtskilliga som är sämre. Det är ju dessutom så att det är först när man är klar, dvs när man säljer sitt hus eller avslutar jordelivet, som man vet vad som vore den ekonomist bästa vägen.
  Det man lägger på att amortera VET man i alla fall att det minskar de framtida utgifterna och känsligheten mot räntehöjningar vilket ju är trevligt.

  För mig är det självklart att amortera, och nu ligger vi på en rätt måttlig takt som i mina prognoser gör oss skuldfria ett par år före min pensionering. Vi skulle "lätt" kunna höja amorteringstakten en del, men att bli skuldfri snabbast möjligt är ju inte ALLT.

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skuldfri vid pension är en utmärkt strategi. :)

   Radera
  2. Vi är 31år och 36år gamla och totalt skuldfria! Inga bostadslån,boklån,csnlån,ingenting.
   Varit skuldfria nu i 5år :)

   Radera
 7. Ja eller så låser du din ränta på typ 2,8% och med 30% avdrag = 2%

  Sedan istället för att amortera så lägger du samma belopp i en aktie, säg typ fortum och får ut 6-7% istället. Så även om utdelning halveras får du fortfarande långt över den kostnad du har på lånet. Och med ränta-på-ränta så kan du snart betala av hela lånet i ett svep istället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var ju det där med GARANTERAD avkastning. Det får man ju inte i fallet att man investerar i en aktie istället.
   Sen kan det mycket väl vara så att det i slutändan skulle varit det ekonomiskt bästa alternativet, men det vet vi ju inget om idag.
   Var och en får ju agera efter sin övertygelse och sina förutsättningar.

   Radera
  2. Att äga aktier ger kanske bättre avkastning men är också en högre risk. Du betalar också skatt på avkastningen och värdet på aktierna vid en försäljning är en annan osäkerhetsfaktor. Bolåneräntan lär höjas och vilken direktavkastning en aktie ger är inte hugget i sten. :)

   Därmed inte sagt att din strategi är dålig. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg