Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Kalla handen

Den dagen när jag möjligen kommer att gå i pension, den dagen lär de pengar som tidigare kallades PPM spela en stor roll. Nu inom kort kommer dessutom årets tillskott av arvsvinster och fondavgiftsrabatter att sättas in på kontona. Beloppet är stort - ungefär 3,7 miljarder kronor - och motsvarar drygt 500 kronor per sparare. Detta låter lite men prognosmässigt innebär enbart rabatterna att pensionerna blir 18% större över tid.

Vi får emellanåt samtal från olika så kallade PPM-rådgivare som vill sälja in sin förvaltning. Hos oss får de dock kalla handen. Inte ska de ha en krona av mina pensionspengar, inte. Istället har jag hos bloggen Spara Klokt valt en portföljsammansättning med idel välkända och kvalitativa fonder med en fördelning 80% aktiefonder och 20% räntefonder.

Huruvida denna fördelning kommer att bestå är troligen konjunkturberoende. När saker och ting lutar utför ändrar jag troligen fördelningen för att övervintra lite. Tidigare hade jag en fördelning mellan Avanza Zero och en räntefond, så som Lundaluppen placerar sin PPM, men eftersom jag inte har någon massiv aktieportfölj att luta mig på är jag beredd på en lite högre risk utan att helt och hållet kasta mig utför stupet. Det är fortsatt bra fonder att spara i, anser jag. Skagen Global, Skagen Kon-Tiki, Avanza Zero, Didner & Gerge småbolag och Catella Avkastning heter fonderna.

Slutligen så återstår det att se om vi kommer att få våra PPM-pengar eller om staten konfiskerar dem och gör något kul för dem. Det enda som är säkert är att inget är säkert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag kör 3 fonder i PPM.
  Skagen Kon-Tiki
  Skagen Global
  Avanza zero

  Så vi är inne på samma linje. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. köp nordea japan 50%
   köp Tundra pakistanfonden 25%
   köp LHV Persian gulf 25%

   Radera
 2. Även jag har fått samtal till min mobiltelefon av skojarna från Svenska Fondkriminella om att ta "hand" om min PPM.

  Det som riktig stör mig er att dessa drägg lurar äldre på sina besparingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska det tydligen bli stopp med telefonförsäljningen.

   Radera
 3. här är det med "kalla handen"
  mna fonder har gått upp 25% senaste kvartalet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Frekvent handel eller?

   Radera
 4. Jag kör på,

  Avanza Zero
  Skagen Global
  SPP Företagsobligationsfond

  Placerar själv, kalla handen här med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I samma härad som jag, ungefär. :)

   Radera
 5. Hej Per nu hör en denna kommentaren om PMM
  men nu kan du se på ratsit.se hur du ligger till inkomst i procent och antal i kommun/län/sverige ......Hälsningar JG ..

  SvaraRadera
 6. Hej Per! Hur har det gått med ditt PPM sedan du övergav Lundaluppens modell?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag kör enligt http://sparaklokt.blogspot.se/ och det går finfint. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg