Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Till låns

Visserligen kan vi inte med säkerhet veta om bankdirektören avser att göra det hon basunerar ut men om så är fallet är det kanske en positiv signal? Annika Falkengren säljer aktier för att amortera på sin bostad. Tanken slog mig att det nog är hennes sätt att gå i bräschen för sina bolånekunder - dags att amortera på era hutlösa belåningar önskas?

Riksbanken tycker inte vi ska ha mer än 3 gånger vår årsnettoinkomst i skuldsättning. Det låter sunt men rimmar inte med verkligheten. Familjen Penning ligger på usla 428 %, exempelvis. Amorteringen gör dock att den minskar med dryga procenten per månad. Ekonomifakta presenterar hushållens skulder på ett pedagogiskt sätt. Att höginkomsttagare skuldsätter sig mest är ett faktum och fallhöjden blir markant vid arbetslöshet eller sjukdom.

Men vilka varningssignaler finns det att du är överskuldsatt? Inte i reda pengar eller procent utan i livskvalitet? Om du svarar jakande på åtminstone åtta av nedan femton påståenden så är dina lån en allvarlig hälsorisk för dig.
 • Påverkar dina lån ditt familjeliv negativt?
 • Distraherar dina lån din arbetsdag?
 • Har din skuldsättning en påverkan på ditt rykte bland vänner, släkt och bekanta?
 • Får dina skulder dig att känna dig mindre värd?
 • Har du någon gång gett falsk information för att få en kredit?
 • Har du vid något tillfälle lovat dina kreditgivare mer än vad du kan hålla?
 • Påverkar dina lån din förmåga till att vara make/maka, pappa/mamma och vän?
 • Känner du någon gång rädsla för att dina arbetsgivare, din familj eller dina vänner ska upptäcka din belåning?
 • När din ekonomi är ansträngd, känner du då lättnad inför möjligheten att låna dig ur situationen?
 • Sover du dåligt på grund av dina lån?
 • Konsumerar du alkohol på grund av oro för din belåning?
 • Har du någon gång lånat pengar utan att ta reda på vilka villkor som gäller?
 • Förväntar du dig vanligtvis ett negativt svar vid en kreditprövning?
 • Har du startat en avbetalningsplan som du sedan snabbt bryter?
 • Rättfärdigar du dina lån med att du är överlägsen andra och att du kan lösa dina finansiella problem lättare än andra?

Själv svarade jag 'ja' på fem av frågorna. Hur svarade du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Noll ja blev det.
  Jag tycker att mer än en är en dålig tecke.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg