Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Gentjänstepension

Till pensionen är det långt och det är faktiskt ett jobb jag behöver. Ja, så tänker nog många svenska ungdomar idag. En pressad arbetsmarknad med en hög ungdomsarbetslöshet där ett eget arbete står högt i kurs - inte är det då som man ens funderar kring en framtida pension. Ett dilemma som kanske riskerar flera kullar med framtida fattigpensionärer?

En arbetsplats med avsaknad av ett kollektivavtal innebär att det antingen måste finns en alternativ pensionsplan - eller ingen alls. Det är upp till den anställde att tillse hur pensionsförfarandet är konstruerat hos de arbetsgivare som inte har kollektivavtal på plats. Naturligtvis är det då också nödvändigt att veta vad tjänstepension är för att kunna jämföra och förhandla och då är det inte helt okomplicerat heller.

En typisk modell är att från 25 års ålder så betalar arbetsgivaren in 4,5% av månadslönen upp till 34 000 kronor per månad. Dessa pengar placeras sedan i traditionell pensionsförsäkring eller i aktiefonder via en fondförsäkring. Den stora fördelen med en kollektivavtalad tjänstepension är de låga avgifterna och denna parameter är också den enda som är känd på förhand. Om en arbetsgivare saknar kollektivavtal kan en arbetstagare som alternativ placera pensionspengar i en fondförsäkring som då dessvärre saknar nedprutade avgifter - och som de flesta känner till så har avgifter en kraftigt urholkande effekt på kapitalet. En skillnad på någon procent kan betyda en lägre pension på hundratusentals kronor.

Jag anser att kollektivavtal och tillhörande tjänstepension är ett sätt att visa sig vara en attraktiv arbetsgivare med en god löneförmån. Tjänstepensionen har under ett antal år blivit en allt större del i en framtida pension - dessa pengar är viktiga. Att, om man har möjlighet, välja en arbetsgivare med kollektivavtal framför en som saknar detta är enligt mig ett klokt val.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Ett mycket klokt val att välja en arbetsgivare med kollektivavtal :) Många sköna slantar man kan gå miste om annars!

  SvaraRadera
 2. Lätt att glömma, svårt att mista. :)

  SvaraRadera
 3. Kan man se någonstans hur mycket ditt aktieinnhav är värt i dagsläget?

  SvaraRadera
 4. hej.
  jag är redan fattigpensionär.
  ung sjukpensionär :-( 36år gammal..med endast 6.800kr efter skatt.
  det måste funka helt enkelt.
  sambon och jag har separat ekonomi.

  SvaraRadera
 5. Från https://www.collectum.se/sv/ITP1/ITP-och-TGL/ITP/Alderspension/

  Din arbetsgivare betalar

  * 4,5 procent av månadslön upp till 35 375 kronor
  * 30 procent av den månadslön du har över 35 375 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. varför inte kolla hur just DU ligger till just nu?
   www.pensionsmyndigheten.se

   just nu ligger jag på 9.000kr före skatt i ålderspension...

   Radera
 6. Jag säger som min mor sa, "det ordnar sig nog med skridskor, bara det blir is"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, också ett tankvärt uttryck.. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg