Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Öka din lön


En lördag natt är en utmärkt tid på dygnet att titta på hur lönen kan bli bättre. Det finns då så mycket som kan göras för att få mer i lönekuvertet. I första hand så är det själva löneförhandlingen som står för dörren. Samtidigt då är den bara en del av löneökningen vilket jag kommer att förklara närmre inom kort.

Jag fick 2,25 % i löneökning i år vilket är ganska bra. Detta är en procentsats som in genomsnitt är bättre än vad svenska löntagare får i ökning trots slit och släp, vilket i sig är beklagligt. Trösten ligger möjligen i att inflationen är obefintlig eller till och med negativ.

Årets amortering på bolånen motsvarar för mig 0,27 % i löneökning, det vill säga i minskad räntekostnad per månad vilket kan läggas till min ovan löneökning.

Omläggningen av ett av våra bolån kommer att minska min del av bolånets räntekostnad motsvarande 2,01%. Att minska sin räntekostnad på stora bolån är i sig en fantastisk inkomstkälla väl värd att arbeta med.

Ett nytt och bättre elavtal innebär att min del av elkostnaden minskar med 0,64%. Detta är en utmärkt minskning väl värd att beakta. Nytt avtal om kabel-TV ger ytterligare 0,28%.

Sammantaget ger min löneförhöjning, amorteringen på bolånen, elen och kabel-TV en löneförhöjning på 4,67% vilket är en fantastisk höjning. Så vad är sensmoralen?

Jo, att mer pengar i plånboken handlar inte enbart om ökad inkomst utan minst lika mycket, eller mer, om minskade utgifter och kostnader. Glöm inte det när du jämför dig med andras lön eftersom lönen i sig säger väldigt lite om hur den totala privatekonomin ter sig. Troligen så är du rikare än många andra, trots att de kör en fet SUV eller har större hus än vad du har. Din väg till kronofogden är därmed krokigare än många andras vilket kan vara en tröst i den eviga kampen om statusmarkörer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. "A man is rich in proportion to the number of things which he can afford to let alone." - Thoreau

  SvaraRadera
 2. Rekommenderar en klassiker på detta tema....
  (Om ni inte läst den tidigare så är det en bra bok för hängmattan)

  "The millionaire next door" 1996 av Stanley/Danko
  Besser

  SvaraRadera
 3. Det där med omläggning av bostadslån kan verkligen ge ett extra tillskott i plånboken. Vi lägger om ett lån nästa månad och jag hoppas det ger ca 850 kr mer i plånboken:-)

  trevlig sommar

  //Mia

  SvaraRadera
 4. Tack för era kommentarer. :)
  Idag har vi mer telefoner, prylar och bilar än någonsin. Ändå jobbar vi fler och fler timmar av våra liv. Ändå talas det om att höja pensionåldern. Egentligen - behöver vi mer pengar än vad en halvtid bringar in?

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Kanske får jag tipsa om http://statsskuld.se/jamfor-lon samt nettolön beräkningen på sidan. Två riktigt bra sätt att öka sin inkomst efter skatt brukar vara att byta jobb eller flytta till en annan kommun med längre kommunalskatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där var ju en ruskigt bra sida. :)

   Radera
  2. Vad roligt att du gillade sidan :)

   Försöker sprida den till vänner och familj, så om du vill tipsa gärna några du också om den :)

   Tack iaf, och återigen kul att du gillade den!

   Radera
 6. För mig som student är kapandet av utgifter mycket viktigt och bara en hundring gör stor procentuell skillnad. Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en hundring är väl över en procent? :)

   Radera
  2. Precis! Och drygt 1% är inte att underskatta!

   Radera
 7. Helt rätt. Problemet för många som har ont om pengar är inte att inkomsterna är för låga. De har helt enkelt inte koll på sina utgifter. Att lägga tid på att gå igenom försäkringar,bolån och alla andra avtal man har kan spara en enormt mycket pengar. Bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog det allra vanligaste. :)

   Radera
 8. På det där sättet brukar jag också tänka. Det gör att man är rädd om sina surt skattade pengar. Jag är uppe i en lönenivå där 50% av alla löneökningar försvinner i skatt.
  Om man inte byter jobb eller råkar ha en superb chef så är det svårt att höja sin lön rejält.
  Med småbarn hemma är jag inte jättesugen på ett riktigt karriärjobb heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tänker INTE så - jag ska återkomma till detta inom kort. :)

   Radera
 9. Allt handlar givetvis inte om pengar och att man ska tjäna så mycket som möjligt. Man måste tycka om det man gör, man måste njuta och trivas annars är det inte värt pengarna. Håller med dig att det handlar om inkomster vs utgifter - aldrig sett någon räkna så noggrant som du gjort utan oftast brukar man enbart uppmuntra till mindre utgifter och lista exempel på vad man kan spara pengar på. Bra jobbat.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg