Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Passion gör dig bäst

Strilande regn idag. Lite svalare luft. Det gör inget alls, det är behagligt efter några mycket varma dagar med tryckande, syrefattig atmosfär. Idag, liksom igår midsommardagen, gör jag inget alls av nytta. Jag bara är. Försöker efterlikna vår katt som tar dagen så som den kommer. Att så som människa vara i nuet är en konstart som kräver träning och åter träning. Samtidigt så är det också i nuet som den stora avkopplingen och återhämtningen finns.

En del i det som den moderna svensken brottas med är det jag kallar 'underhåll'. I det begreppet lägger jag alla de göromål, som utanför det vanliga lönearbetet, är måsten, sådana måsten som gör att utförandet inte blir ett nöje utan mer av en belastning. Det finns mycket som går att placera här när det gäller mig. Det kan vara ett krånglande internet, oljande av trädgårdsmöbler eller en tv-spelskontroll som tappat synkroniseringen. Små men många tidstjuvar där de allra flesta är självförvållade. Varenda liten pinal kan kosta många timmar per år i arbete och underhåll. Det finns mycket värdefull tid att spara här.

Vår senaste 'tidsbesparing' var att sälja våra trädgårdsmöbler på Blocket som varje år behövde slipas och oljas på - inge kul, bara jobb. Köpte istället möbler i alumimium och träimitationsplast, så kallad Gaumo. Helt underhållsfria möbler med en mycket träliknande yta. Att Gaumo är tillverkade av återvunnen plast känns också väldigt bra. I väder och vind kan dessa möbler nu stå och oljepyts och slippapper lämnas över till grannen som har sina trämöbler kvar.

Jobbar du med dina tidstjuvar? Och hur pass väl går den bataljen?

Det som vi finner roligt och stimulerande, det som ibland till och med kan kallas passion, är aldrig en belastning att ägna sig åt. Dessvärre tenderar tidstjuvarna att klämma sig före i schemat, åtminstone så gäller det för mig. Och det här är ju en intressant betraktelse - att jag prioriterar det som är minst intressant och skoj, saker som jag därmed gärna skyndar mig på med för att bli klar så fort det bara går - och som i sin tur lätt blir hafsigt och slarvigt gjort - och nedprioriterar det roliga, mina passioner som jag gärna ägnar mig åt - och som därför håller högre kvalitet i sitt utförande. Visst är det tokigt? Det här gäller både jobb och fritid, märkligt nog.

Så, bort med tidstjuvar och måsten, så mycket det går. Nedprioritera det trista på jobbet, i den mån det går, och ägna dig åt de roliga bitarna. Sälj av och ge bort belastningsfaktorer. Nyttja ROT och RUT och  gör istället din hobby inkomstbringande. Lätta ditt sinne med dina passioner och tacka av de som tynger det. Passion gör oss bäst, passion gör oss till de människor vi vill vara.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. 1. Skriv en lista med 10 punkter där du i fallande ordning skriver vad du allra helst vill lägga din tid på.

  2. Skriv en annan lista med 10 punkter där du i fallande ordning skriver vad du faktiskt lägger din tid på.

  3. Åtgärda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enkel och bra idé som kanske är svårare i praktiken än i teorin?

   Radera
 2. Känner igen mig i beskrivningen att man till stor del inte lägger tiden på det man helt vill. Jag skulle vilja lägga mest tid på barnen, sambon och hobbys/intressen (film, foto, datornörderi, bokläsande, sportande mm) men lägger mest tid på jobb och hushållssysslor.

  Det är ju en liten paradox att den myckna tiden på jobb och hushållssysslor hänger samman med att man valt ett liv som "Svensson" i ett villasamhälle, vilket man till stor del gjort för att man tycker det känns bra med tanke på barnen.
  Problemet är ju då att man får mindre tid att ägna åt barnen, något som säkert gagnar dem mer än den stora gräsmattan.

  Men det går jag i alla fall att förbättra läget, och utemöblerna du nämner är ju ett utmärkt exempel. Vi har talat om precis samma sak själva, men än har min snålhet satt stopp för de planerna. Det tar emot att byta ut fullt fungerande grejjer mot nya... :)

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobb och hushållssysslor, ja precis. :)

   Radera
 3. En väldigt bra reflektion och insikt! I vårt konsumtionssamhälle köper vi lätt på oss allt fler, ofta dyra, prylar som kräver allt mer av vår dyrbara tid och uppmärksamhet. Vad många inte tänker på är att de även måste lägga mer och mer tid på att underhålla och hålla dessa saker i gott skick. Bilarna ska tvättas, servas och bytas däck, huset ska målas och trädgårsmöblerna oljas in, hemmabiosystemet ska synkas och tekniska prylar ska repareras, gräset ska klippas, blommor planteras och löv krattas. Vissa tycker kanske att alla dessa saker är roliga att utföra, men vi andra bör nog fundera över vad vi lägger vår tid på. Kanske kan tipset med listan över 10 saker vara en bra början?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blir lätt slavar under normen...

   Radera
 4. Eller är det så att man ska försöka glädjas över det man just för närvarande gör? Så att det inte blir som med läkemedel (att man mestadels botar symptomen och inte orsakerna).

  Det finns ju trots allt människor som gillar att kratta löv, måla utemöbler och rensa ogräs. Den ultimata lösningen borde därför vara att föröka älska det man gör istället för att göra det man älskar! Men detta kräver nog mer av oss som människor och är därför svårare...

  Det skulle ju också kunna vara så att man måste ha lite tråkigt också för att kunna glädjas över det som man tycker är roligt (man måste sandpappra lite för att det ska vara trevligt att fika).

  /Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, tiden är för knapp för det. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg