Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Tack för kaffet


Vem är de som nu sitter hemma i sitt vardagsrum i en belånade villa i Pajala och förbannar sin egen naivitet men också Northland Resources VD Karl-Axel Waplans taskspel? Vem är de som hårt belånade sina aktieportföljer för att kunna köpa fler aktier i bolaget och som sedan slutade med en tvångsförsäljning av innehavet? Vilka är de som sålde av sina tråkiga innehav av fonder eller aktier och la hela sin privatekonomiska framtid i händerna på ett företag som lovade guld och gröna skogar? Det hade varit mycket intressant att få höra någon berätta sin olycksberättelse.

En person som gjorde det är Allan Lehto som tydligen är en känd profil i Tornedalen. Att han själv förlorade stora pengar kanske inte drabbar någon fattig. Värre var det att höra om mindre bemedlade människor som velat satsa i sin hemtrakt och gjort det med alla sina pengar samt barnens besparingar. Vad finns det kvar av dessa pengar idag?

Karl-Axel Waplan har aldrig ägt några aktier i det bolag som han drivit till konkursens brant. Men enligt årsrapporten för 2012 har han tillsammans med ledning, styrelse och nyckelpersoner belönat sig själva med etthundraåtta miljoner kronor. Däremot har fler än tolvtusen småsparare förlorat minst femhundra miljoner kronor i sina förhoppningar att tjäna pengar på svensk järnmalm.

Det är inte brottsligt att bli vilseledd av falskspelare men facit är att många har förlorat allt de ägde. Att handla med aktier är alltid ett riskspel, speciellt i renodlade förhoppningsbolag. Northland Resources hyllades och rosades friskt överallt där företaget omnämndes vilket så klart också spelat roll kring varför vanligt folk valt att lägga sina sparslantar i bolaget.

Etik är inget som ger stora kurslyft. Istället är det löften om sådant som inte går att hålla som betyder något. Därför ska vi småsparare inte vara med i det här spelet. Vi som inte har det stora intresset eller kunskapen i att analysera bolag och läsa kvartalsrapporter - vi ska spara i fonder med hög trovärdighet och i aktier bland de största bolagen som är väl genomlysta. Vi ska strunta i de stora klippen och istället tålmodigt bygga värden i kvalitetsbolag.

Känner du någon som förlorat stora belopp i Northland Resources? Och som vill berätta sin historia?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Detta er risken med stock-picking: mycket högre risk än en bred diversifierad portfölj av billiga indexfonder och räntor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Begreppet 'Stock-picking' är nog inte så välkänt. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg