Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Urholkad pension

Premiepensionspengarna fortsätter att vara en het potatis. Allt från ett avskaffande till ett utbyggande ligger i korten. Den utredning som gjorts kring PPM innehåller ett förslag som jag finner riktigt positivt - att införa en maxavgift på 1,5% för de fonder som ingår. Vill man som fondförvaltare vara med och förvalta framtida pensioner så måste man bli billigare, helt enkelt.

För avgifter äter upp mycket av vår pension. Vid den genomsnittliga spartiden inom PPM, som är 33 år, innebär den årliga avgiften oerhört mycket för hur mycket pengar du slutligen kan lyfta. Väldigt många människor har dålig koll på hur stora avgifter de betalar utan tittar möjligen bara på hur bra en fond gått historiskt. Men det finns en oerhörd kraft i ränta-på-ränta under 33 år.

En avgift på just den gräns som föreslås - 1,5% - minskar din premiepension med hela 39%. Därmed inte sagt att lite dyrare fonder generellt bör ratas men man måste vara medveten om att en dyrare fond måste prestera betydligt bättre än en billigare för att nå samma resultat.

Nu är det snart dags att avsluta veckan och fira midsommar! Hoppas ni får en behaglig sådan!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Du har en otroligt bra blogg ! Fortsätt så!

  http://davidpetersen.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Kände inte till din blogg men den var intressant att läsa. :)

   Radera
  2. Lyckas dock inte lägga till den i min RSS-läsare.. :(

   Radera
 2. Önskar dig detsamma! Ta det lugnt med sillen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövar! Håll igen på gräslöken! ;)

   Radera
 3. Glad midsommar !

  Sportfotograf
  http://www.sportfoton.se

  SvaraRadera
 4. Glad midsommar önskas till dig och din familj=)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg