Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Vi småsparare

Jag själv och många med mig har valt att spara en slant hos Fundior. Den fina räntan som erbjöds känns nu fadd i smaken. Frågan är - kommer vi att få ut våra sparslantar?

Senaste nytt är att bolaget än en gång skjuter upp årsredovisningen för 2012 samt den första delårsrapporten. Vad månde bliva?

Jag och runt tvåtusen andra svenskar oroar oss nu för om våra pengar är förlorade eller om det finns hopp om att de kan betalas ut. Närmare 57 miljoner kronor handlar det om vilket i snitt innebär närmare tjugonio lappar. Själv satte jag in blott fyratusen kronor så jag står inte och faller med pengarna. Andra stackare lär dock ha mer fjärilar i magen än jag.

I min senaste e-postkonversation med bolaget fick jag till svar att knappast tidigare än augusti kan det bli tal om någon utbetalning. Vi får väl se. Blir det inga slantar så får väl vi sparare ta och hälsa på hos Fundiors kontor på Karlavägen 18 och be om kontanter. Eller om det kanske finns någon fin bil vi kan ta med oss och sälja?

Oavsett hur denna historia slutar så blir lärdomen - spara inte utan statlig insättningsgaranti.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. stackars dom som eventuellt kan förlora mycket pengar! =(

  SvaraRadera
 2. Om man inte har bra information,bör man undvika bolag som är relativt okända.Även om dom ger någon % bättre ränta.

  SvaraRadera
 3. - "spara inte utan statlig insättningsgaranti." PP den gillar jag!
  Som magkänslan säger: Satsa helst bara på Large cap. Men man vill ju ha lite spänning, så då får det bli både Mid cap och small cap och gärna lite av de andra med. Ha en bra helg. Ska kolla på Tomas Ledin snart.

  SvaraRadera
 4. Jag erkänner min dumhet. Large cap i fortsättningen. :)

  SvaraRadera
 5. Hög ränta på sparande, utan statlig insättningsgaranti (ING), er förknippad med mycket högre risk som tyvärr visade sig för många.

  Samma sak med en del räntefonder som försöker att få en högra avkastning med ökad kreditrisk (obligationer med låg kreditvärdighet) och längre duration.

  Sparande på räntekonto med ING er för tiden en "free lunch" då fasträntekonto har en mycket högre ränta än statsobligationer med samma löptid.

  Hög avkastning er nästen alltid förbundet med hög risk.

  SvaraRadera
 6. Allt sparande i konton utan insättningsgaranti är galenskap! Det finns ca 2,5 % rörlig ränta att hämta just nu på konton med garanti, som dessutom inte kostar och har uttagsbegränsningar. Det är fantastiskt med tanke på att inflationen är negativ just nu. Låt dina pengar jobba åt dig, i aktier med risk, eller på räntekonto som dessa.

  SvaraRadera
 7. Är iallafsll för mig SJÄLVKLART att ha insättningsgarantin!!
  Dum är man annars.
  Ränta är inget jag behöver,trots att jag är låginkomsttagare.

  SvaraRadera
 8. Att ett bolag är stort betyder bara att fler människor gör samma misstag. Kraschade bolag som PA Resources och Eniro har tidigare funnits på large cap listan och tvivelaktiga bolag som Stora Enso och Alliance oil finns fortfarande kvar på listan.

  Ska man handla aktier tycker jag därför att det är viktigare med en gedigen analys än att stirra sig blind på bolagens storlek.

  Alternativt kan man ju alltid satsa på en fond med god historik =).

  SvaraRadera
 9. Det gäller att inte ge upp och pressa de oseriösa bolag som Fundior som lånat in pengar och vägrar betala tillbaka när det är dags. Har själv insett misstaget med att spara utan statlig insättningsgaranti, men jag ska göra allt jag kan för att åtminstone göra livet svårt för de som ligger bakom denna oseriösa verksamhet.

  SvaraRadera
 10. Måste vara tråkigt jobb och sitta och ljuga hela dagarna i telefonen som dem gör på Fundior. Årstämman flyttad igen aktien stoppad och nästa nyhet är konkurs och vi har förlorat våra surt sparade pengar.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg