Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Förledande fördelning

I min märkliga strävan efter att analysera pengars färd satt jag under en afton och skummade igenom förra säsongen av 'Lyxfällan' för att se hur deltagarna i programmet hade sina utgifter fördelade. Denna bild visar genomsnittet.

Att pengarna inte räcker till för dessa människor är kanske inte så svårt att förstå, annars hade de troligen inte fått vara med i programmet. Inkomsten var endast 69% av utgifterna så privatekonomierna blödde varje månad. Vad jag fann mest intressant var att göra en jämförelse med familjen Pennings fördelning enligt samma kategorisering.Det som är tydligt är att vår boendekostnad, matkostnad, transportkostnad och klädkostnad ligger i linje med Lyxfällandeltagarna. Det är alltså inte fancy living, blodiga biffar, feta Mercedes eller oddiga mollys som drar ner privatekonomin i sörjan.

Nej, det är krediter och lån som är boven i samklang med övrigtkostnader - här ryms ju allt från cigaretter till serietidningar. Därmed finns heller inget utrymme för sparande som därför också är noll och intet.

Det här är en nyttig övning att göra. Hur ser er egen Lyxfälla ut?

Förresten - är det någon som undrar vad 'Restsumma' är så är detta herr och fru Pennings 'egna' slantar att göra vad vi vill med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej.
  Idag har vi gjort fynd minsann :)
  Kolla bloggen.

  SvaraRadera
 2. Väldigt intressant! Det här måste jag också göra! Förr i tiden hade klädkontot respektive Mercedes kontot varit högst! Mitt bilkonto var säkert 30-40 % av allt lullull....idag är det tomten som kostar mest, sedan boendet, följt av lån och sedan mat...

  SvaraRadera
 3. Finns det någon beskrivning exakt vilka utgifter som hamnar i vilken kategori? Blir svårt att jämföra om man inte gör exakt lika som programmet?

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner inte till någon sådan kategorisering utan kör efter eget huvud. I vårt boende ingår ex. boränta, telefon och tv, några poster som skulle kunnat hamna under lån och övrigt.

   Radera
 4. Hej Per,
  Amorteringen på huset, inom vilken kategori räknar du den som?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Under 'Sparande', där hör den hemma! :)

   Radera
  2. Borde inte amorteringen motsvarande det ekonomiska slitaget (avskrivningen) räknas som en boendekostnad, eller räknar du någon form av löpande underhållskostnad? Blir det inte annars en rätt missvisande jämförelse i boendekostnad mellan ägt och hyrt boende?

   Radera
  3. Under boende redovisas alla underhållskostnader så det anser jag inte.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg