Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Glad sommar

Nu ska jag snart lämna bloggen vind för våg och åka på semester. Ja, det är möjligt att jag skriver något oväsentligt och schemalägger under frånvaron men det är inte säkert. Mest troligt blir det tyst och stilla här under kanske tio dagar. Under denna svåra tid för alla läsare så rekommenderar jag lite träning i glädje och lycka, något som aldrig blir dammigt eller gammalmodigt.

Min favorittänkare Dalai Lama sa att 'glädje inte är något som är en färdig produkt utan kommer ifrån dina handlingar allena'. Och det tror även jag fullt och fast. Ingen kan vara glad i varenda stund men vi kan säkert lära oss att vara glada den mesta av tiden, om vi vill. Och den glädjen beror inte på hur dina dagar passerar eller hur du blir behandlad utan beror av vad du tar dig för.

Jag är själv en person som dagligen brottas med negativa tankar och detta trots att jag har så mycket att vara positiv över. Så som min fru, mina underbara ungar och att vara frisk, inte minst. Och att anstränga sig med att inte tänka på det jag saknar i mitt liv och tänka bara på det jag verkligen har och är glad över är en magisk formel.

Alla har vi åtminstone en handfull aktiviteter som faktiskt gör oss glada. Det kan ju vara allt från att mata duvor i parken till att hoppa fallskärm. Dessa aktiviteter ska du ta fasta på och försöka väva in i ditt liv så ofta det går, så du också blir gladare lite oftare.

Vilka vanor gör dig gladare? En sådan är att känna tacksamhet. Tänk ut tre saker du är tacksam över och börja din dag när väckarklockan ringer att tänka på dessa och vara tacksam över dem - och du kommer att börja din dag gladare. En annan god vana är att hjälpa andra. När du bryr dig om andra människor så utvecklar du självförtroende - att hjälpa andra stärker ditt mod och din självkänsla och vem blir inte glad av det? En tredje god vana är att träna sin kropp. Belöningen blir en dos endorfiner som ger både glädje och avkoppling i ett paket.

Att vara glad är härligt och alla är vi väl värda det? Det gynnar dessutom alla runtomkring - det startas inga konflikter av upprymda, glada människor. Glada människor är omtänksamma, ger energi och sprider än mer glädje.

Så glad sommar på dig. Vi ses väl igen snart, gladare än någonsin?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Trevlig semester! Absolut ses vi gladare än någonsin=)

  SvaraRadera
 2. Jag försöker börja helgen med ett lättare pass löpning. Att redan före klockan 11 hunnit med både frukost och träning på helgen är en finfin start och jag känner att jag får ut mycket mer av hela dagen!

  Ha en trevlig semester, varthän det barkar!

  SvaraRadera
 3. Tack för en trevligt första blogg-halvår!

  Ha en trevlig semester och återkom med nyvunnen energi och full blogginspiration framöver!

  SvaraRadera
 4. Detsamma,Ha en trevlig semester,,,,,,,,Erik

  SvaraRadera
 5. Önskar dig en underbar sommar och semester!

  SvaraRadera
 6. Trevlig semester. Kul att följa bloggen din.
  Ser fram emot fortsatta bra inlägg

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg