Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Markörfrihet

Innan jag ger mig in på att tala om min sommarläsning och bok två i ordning vill jag följa upp mina tidigare inlägg kring belånade familjer med ytterligare ett exempel - familjen Trollgren. Denna familj är också tagen ur verkliga livet men deras bakgrund ter sig lite annorlunda.

Familjen Trollgren består av mor, far och son. Båda föräldrarna har i omgångar lärt sig vad det innebär att förlora jobbet, gå arbetslös och svårigheten kring att finna ett nytt arbete. I skrivande stund är herr Trollgren arbetslös medan fru Trollgren arbetar 80 %. Boendet är en 80-talsvilla och belåningen är 1 900 000 kronor. En gammal Opel från -91står på uppfarten. Ingen lyx eller glamour så långt ögat når och heller inga behov av statusmarkörer finns hos familjen utan livet fokuseras mer på den inre kretsen än den yttre - att träffas, umgås, äta en bit och ha trevligt. Familjen Trollgren är behaglig att umgås med och fullständigt prestigelös.

Månadsinkomsten ligger idag på ungefär 34 000 kronor netto per månad. Ett buffertkonto har sparats ihop genom åren trots snäva marginaler och uppgår till ungefär en halv miljon kronor varav hälften placerats i fonder. Varsin pensionsförsäkring á etthundratusen kronor har också sparats ihop. I tider av arbetslöshet har aldrig pengar tullats från besparingarna utan istället har familjen sett till att krympa utgiftskostymen. Ja, den enda belåningen som finns är bostaden och ett studielån. Inköp sker aldrig via belåning.

Vad finns det att säga? Jo, begränsade inkomster under lång tid tycks, åtminstone i detta fall, lära ut försiktighet, planeringsförmåga och utgiftskontroll. Att verka på en osäker arbetsmarknad kräver helt enkelt detta. Och alla borde vi rannsaka oss - det finns inga säkra arbeten, i princip. Ingen är immun mot sjukdom heller.

Familjen Trollgren skulle klara sig bra även om båda saknade arbeten. Denna familj lär inte dyka upp i TV i program likt 'Lyxfällan' då de har gjort hemläxan väl. Och det är jag glad för, familjen Trollgren är av naturen sympatiska människor. Även om räntekvot, 14%, och skuldkvot, 466%, inte är låga så finns det besparingar att använda i tider av kris.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Många bloggare (per p, osunt, cornu) m fl. fokuserar allt för mycket på den grupp det kommer att gå åt skogen för. Är det trendigt att hacka på denna grupp människor? Det finns med all säkerhet ödmjuka familjer med låga kostnader (gammal opel eller pensionsspar) och som samytidigt har många statusmarkörer. Så jädra farligt är det inte att hävda status att man antas ha kört sin ekonomi i botten eller vara en sämre människa.
  Lite väl mycket domedag i inläggen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat - jag begriper då inte kommentaren..

   Radera
  2. Anonym; Detta var ju en eloge till familjen Trollgren. Trots lite mycket lån och avsaknad av feta inkomster har de bra koll på sin ekonomi. Hur läste du egentligen? /Anna

   Radera
 2. Hur gamla är dessa människor?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg