Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vanmakten

Hej och hå! Det är absolut helt förbjudet att beklaga värmeböljan så det låter jag bli. En ruskig mörk vinter faller dock lätt i glömska och när svetten lackar även när jag sitter helt still i sommarbrisen så ligger klagosången nära till hands. Men icke ska en klaga!

Sommarvärme är inte minst härligt för elförbrukningen. Jag myser lite lätt när jag ser på den kommande fakturan och konstaterar att dess ringa belopp öppnar för en större sparad slant under juli månad. Ja, den är till och med lägre än fjolårets räkning vid samma tid.

Åter i vårt hem efter en tio dagar lång resa känns fint. Jag trivs hemma, det sticker jag inte under stol. Tur är väl det för varför skulle man annars ha ett stort hus och trädgård? En sval drink under parasoll kan aldrig bli omodernt för mig. Dock har jag under dessa lediga dagar hunnit med att läsa tre ekonomiböcker som just nu är i ropet. Den första av dessa böcker heter 'Balansakten' vars namn lätt får mig att tänka på Elvira på slak lina med ett litet parasoll i handen. Men så klart - den handlar om privatekonomi.

'Balansakten' är inget stort litterärt nummer men borde likväl läsas av i princip hela svenska folket. Att den så kallade svenska medelklassen lever från lön till lön är i sig inget nytt men att få surdegen presenterad för sig med hård statistik är ganska svårsmält. Så som exempel att:

 • 18 % inte förmår att skrapa fram fjortontusen kronor på en vecka i en oförutsedd situation.
 • 7 % helt saknar sparande.
 • 16 % har svårt att få inkomsten att räcka till utan hjälp av kreditkort.
Folk prioriterar fel, enligt konsumentrådgivaren i boken. Dessvärre är det nog så. Att hantera en privatekonomi är inte en självklarhet utan det kan behövas en omgång utbildning, måhända? Att börja tidigt, redan i skolan, som författaren föreslår tycker även jag är ett utmärkt råd. Privatekonomi så som ett ämne är viktigare än både slöjd och hemkunskap - att sticka en tröja eller laga kalops går att lära sig bäst då det finns slantar både till garn och högrev.

'Balansakten' skapar inget bestående intryck som roman då den helt saknar dramaturgi och känslor men det är kanske heller inte meningen. Samtidigt så är det något som ofta saknas i privatekonomiska skrifter. Beror det på att ekonomi är torrt och trist? Nej, få ämnen innehåller så mycket känslomässigt kaos som privatekonomi och för att få folk att läsa kring det behövs nog mer puls och färre cirkeldiagram. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag har full förståelse att du vill dra in pengar på din blogg genom att ge plats till reklam men det här blir för mycket. När reklamen tar över 50% av utrymmet blir det tungläst. Synd då du skriver intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, så ska det ju inte vara. Jag försöker att förbättra läsupplevelsen, så gott det går. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg