Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Mer utrymme

Ett femte jobbskatteavdrag är i antågande. För familjen Penning, som består av två hårt arbetande vuxna och två barn, är denna skattesänkning på våra löner välkommet. Det ska löna sig att arbeta, det är också min ståndpunkt. Med ett av världens högsta skattetryck anser jag att det endast finns en väg att gå med beskattning av löner - att fortsätta sänka dem.

Alla håller självfallet inte med om detta utan ser kopplingen mellan lönebeskattning och vår välfärd som stadigt förankrade i varandra. Naturligtvis är det så. Men det betyder inte att höga skatter är medlet utan snarare att fler betalar skatt. Vi behöver fler människor i arbete, fler som bidrar till vår gemensamma välfärd. Den som säger att lön inte är en morot för den som arbetar är verklighetsfrånvänd. Att jobbskatteavdraget i sig inte är en lösning på arbetslöshetsproblematiken är en annan sak.

Mer pengar i plånboken tas emot olika av olika människor. En del ser ett ökat konsumtionsutrymme, vilket är bra för konjunkturen. Andra ser utrymme till att öka sin amortering eller sitt sparande, vilket är bra för individen ifråga - spara och amortera är prima vara. Spara blir också extra viktigt för att kunna parera tider av arbetslöshet och sjukdom - distinktionen har blivit allt tydligare under den borgerliga regeringen. Att så som svensk medborgare inte göra sin hemläxa - att göra en budget som håller ihop även under svåra tider - kan bli ödesdigert.

Vi svenskar har aldrig varit rikare än nu, allt enligt SEB:s senaste nummer av Sparbarometern. Förklaringen som ges är stigande bopriser och skatteåterbäringen under sommaren. Ja, så går det ju utmärkt att räkna men själv känner jag mig föga rikare än tidigare. Familjen Penning har en bostad som är belånad och det som ger mig en rikare känsla är varje amorterad tusenlapp - inte en marknadsvärdering som fluktuerar. Mer pengar i plånboken varje månad gör heller inte mig till en rikare person om jag konsumerar upp slantarna. Det är först när pengarna investerats på lämpligt sätt som jag möjligen är en gnutta rikare.

Om jobbskatteavdraget blir verklighet kommer familjen Penning betala 1 178 kronor mindre i skatt varje månad. 14 136 kronor om året. Det är mycket pengar det, som ger oss ytterligare utökad frihet i våra liv och ytterligare motivation till att arbeta. Pengar att amortera lån med, att spara till sämre tider och till att konsumera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. -"Den som säger att lön inte är en morot för den som arbetar är verklighetsfrånvänd."

  Jag står inför att få en ganska duktig löneförhöjning. Jag planerar att använda min nya lön till att gå ner i tid. Ett femte skatteavdrag gör nedtrappningen ännu enklare. Inte mycket till morot för mig, alltså.

  Jag behöver inte mer pengar, jag behöver tid. Det var också lite grann det jag trodde din blogg handlade om.

  Jonas

  SvaraRadera
 2. klart man är positiv till jobbskatteavdraget om man ligger bland dom som får mest av det. Jag och min sambo, som båda arbetar får ca 440kr extra i månaden tillsammans.

  Jag tycker inte skattesänkningarna i sig är fel. Men den ökade brytpunkten tycker jag dock är onödig. Har man en lön i den klassen behöver man inte hållas under armarna genom extra mycket sänkta skatter.

  SvaraRadera
 3. Jag är pensionär och den hundralapp som utlovas kommer att täcka en liten del av det som fattas för att få det hela att gå ihop. Skulle jag få mer skulle jag konsumera mera, har tex totalt köpstopp på kläder fram till 1 juni 2014. Ett par varma byxor till vintern skulle behövas men pengarna räcker inte till det. Grattis till er vinnare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen mig från min studenttid - gick i sommarskor i meterdjup snö med plastpåsar på fötterna..

   Radera
  2. Tack för tipset! Som tur är har jag rejäla vinterkängor!

   Radera
 4. Förstår inte varför inte regeringen väljer att lägga pengarna på dem som faktiskt kommer sätta dem i rullning (och hjälpa vår stackars ekonomi) istället för att ge dem till folk som har råd att lägga dem på hög.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg