Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Besparande belysning


Jaha. Nu är vi där igen. När min väckarklocka ringer är det mörkt ute. Efter dusch, påklädnad och frukost är det fortfarande becksvart. Framme på jobbet börjar det gry lite svagt. Efter arbetsdagen och det är dags att stänga ned och ge mig av hem - då är det mörkt igen. Min själ, den törstar efter ljus!

Den ljusnande framtid är vår men först ska en ohederlig svensk vinter genomlevas. Vi behöver ljus och det ska minsann lysa i Pers stuga! Knepet för en privatekonom heter lysdiod - en av vår tids större uppfinningar. Det finns så mycket som är värt att nämnas kring denna underbara ljuskälla.

Lysdiod-lampan, också kallad LED, innehåller exempelvis inga miljögifter så som bly och kvicksilver. En vanlig glödlampa producerar endast fem procent med synligt ljus medan de resterande procenten omvandlas till värme. LED-lampor kostar mer men lever längre - femtiotusen timmars ljus är ingen ovanlighet. Lamporna finns också för alla vanliga lampsocklar och i de allra flesta fall är det bara att ta ur den gamla lampan och sätta i en LED-lampa.

Att sitta i mörker för att spara pengar är inget för mig, det vore risk för total genomklappning och depression. Successivt byter jag ut våra lampor hemma till LED och sparar slant efter slant. Nu senast byttes ytterbelysningen ut med totalt åtta glödlampor på 40 Watt ut mot LED på knappt 5 W styck - en besparing på 280 W. Det blir pengar det i långa loppet. Ljus och pengar är en finfin kombination.

Detta inlägg är sponsrat.

Kommentarer

 1. Besparingen beror ju helt på vilken uppvärmning man har. Om huset är eluppvärmt som hos mig kan lamporna stå på. Värmen de alstrar värmer huset men nästa år ska bergvärme in och då blir det nog någon alternativ belysning för mig oxå för ljus det behöver man mycket av så här års, precis som du skriver!

  SvaraRadera
 2. Besparing eller inte beror ju på vad man har för uppvärmningsform. Jag har elvärmd vattenburen värme, för mig skulle en LED vara en minusaffär. Förlusten som är värme värmer mitt hus lika (nästan iallafall) effektivt som mina radiatorer. Nu behöver jag radiatorer också för att minska kallras under fönster men det är ganska trevligt att kunna ha det ljust hemma utan att känna att det kostar extra. Nästa år blir det förmodligen en bergvärmepump och då kommer ju saken i en annan dager och då får jag titta på alternativen.

  Mvh,
  Jacob

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regleringen blir väl si och så med glödlampor? :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg