Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Raka vägen hem

Om du mot förmodan har något bättre för dig imorgon kväll klockan halv åtta - missa då inte Action Aid och deras filmberättelse om Reba, en fjortonårig flicka ifrån Bangladesh, som sänds på SVT2. Att vara flicka är inte det lättaste på många platser i vår värld.

Att vara född till flicka innebär för oerhört många människor att du hindras från utbildning, utsätts för våld och våldtäkt, bestraffas enbart för sitt kön, gifts bort i tidig ålder och tvingas till föräldraskap. Inskränkta rättigheter och möjligheter och att födas till sämre förutsättningar - det är så många flickors liv ter sig.

Filmen 'Go straight home' är en viktig betraktelse som aldrig kan berättas för många gånger. Vägen till jämlikhet mellan könen är så ofantligt långt borta och det gäller inte bara Bangladesh eller andra fattiga länder utan även i Sverige. Att trakassera flickor och kvinnor är vanligt även i vårt samhälle.

Reba är 14 år. Hon bor med sin familj i Dhaka. Hennes familj tillhör inte de fattigaste, inte heller de rikaste. På vägen till skolan händer det att män följer efter henne, att unga pojkar skriker efter henne. Det är obehagligt. 

Hennes mamma förmanar henne: - Se ner i marken, prata inte med någon. Gå raka vägen hem! 

De sexuella trakasserierna är ett problem. Ett annat är hennes familjs förutsättningar, kanske måste de gifta bort henne. I Rebas klass har redan fyra flickor gifts bort. Bara ett var på grund av kärlek, de andra arrangerade föräldrarna. 

Rebas dröm är att studera vidare. Det är hennes mammas också - hon vill att Reba ska få den utbildning hon inte fick. Men familjen har antagligen inte råd. Reba stålsätter sig och går iväg varje morgon. Trots killarna på gatan. 

- Om jag protesterat blir jag ibland rädd efteråt. Ofta läser man i tidningarna att flickor som protesterat som våldtagits. Eller att de kastat syra på dem. Sen begår flickan självmord. Jag blir rädd bara av att tänka på det.

Missar du programmet kommer du att kunna se det vis UR Play på denna länk.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Frågar du feministerna beror det på att du, ja just du per penning är vit och man, förtrycker kvinnor, speciellt hårt är förtrycket i just Sverige. Du är ett djur och du behövs inte. För du är vit och man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat, jag förstår inte vad du vill ha sagt?

   Radera
 2. Tack för att du uppmärksammar vår film! Bra skrivet om angeläget ämne.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg