Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Skrattar hela vägen


Idag var en fin bankdag. Swedbank presenterade en rapport som drog iväg aktien mot nya höjder. Handelsbanken drogs också med i euforin. Det är trevligt att äga bankaktier en dag som idag.

Swedbanks resultat före skatt landade på drygt fem miljarder kronor vilket är ett fantastiskt sådant. Med hög kapitalisering och hög lönsamhet är aktien ett prima kort att lägga i sin långsiktiga portfölj. Utdelningen till aktieägarna lär bli utmärkt. Att en stor del av vinsten kommer från svenska bolånekunder torde inte förvåna någon. Men att just bolånetagare skulle få del i densamma lär inte ske - det här är ingen välgörande verksamhet.

Imorgon rapporterar Nordea och Handelsbanken och även här lär rapporterna bli prima. I snitt för helåret ligger de fyra svenska storbankerna på en avkastning kring 14 procent och är både mest lönsamma och överkapitaliserade i Europa. Utdelningsfest stundar i vår, även för en bolånekund som familjen Penning. Att äga aktier i sin egen bank ger en bra känsla, speciellt när det gäller Handelsbanken.

Att äga aktier i svenska banker känns förhållandevis tryggt. Med krav på en kapitaltäckning på 12 procent, så som våra svenska regler är, jämfört med de internationella reglerna på 7 procent klarar alla de fyra storbankerna av idag. Dessutom ägnar de svenska bankerna sig mycket åt bolånesektorn som kan anses ha en relativt låg risk - ingen svensk bank har historiskt sett förlorat pengar på bolån.

Boliden lyfte också idag på sin rapport. Personligen känner jag mig tryggare med mina bankaktier och äger heller inga Boliden. Jag har troligen gjort mitt i gruvnäringen.

Är du bolånekund eller bankaktieägare? Eller både ock?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg