Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Vin eller vatten?

Vilken trevlig börsvecka vi haft denna ruskiga hösttid! Tramsakten på andra sidan stora pölen har för stunden paus och OMXS30 steg med två procent innan vi tog helg. Alla mina innehav, oavsett aktie eller fond, hade en positiv vecka undantaget Fortum som stod och stampade. Aktien ligger ändå bara och dammar där i portföljen och där får den ligga så som ett tryggt innehav. Eller?

Mitt senaste innehav, Castellum, sköt iväg med drygt sex procent då aktien rekats på flera håll och ett starkt kvartalsresultat, inte minst. Själv köpte jag då Lundaluppen valde att göra så för att ytterligare stärka lågrisksidan. Jag tackar för detta, Lundaluppen. Castellum steg med sex procent i veckan.

Vad stack mer ut i veckan? Jo, Sampo, som fortsätter att klättra och som också blivit rekommenderad i Börsveckan härförleden. Varför aktien steg kraftigt i igår har jag inte lyckats utröna men sju procent plus blev resultatet under veckan som gick. Nästan sjuttio procent har aktien stigit sedan mitt inköp och jag har nog aldrig haft ett innehav med liknande utveckling förut.

Jag fick ett mail från en glad läsare som undrade hur jag resonerar kring aktier och vår planets väl och ve. Och det är ju förfärligt att tillstå att jag saknar resonemang och verklighetsförankring kring detta. Att äga aktier i ett företag innebär ett ägande i verksamheten och därmed ett indirekt ansvar för den. Eller ser vi aktieägandet enbart så som ett krasst sätt att tjäna pengar?

Samtidigt så är det svårt att veta var och hur man ska investera i verksamheter som tänker grönt och har en hållbar framtid för ögonen. Hur resonerar du så som aktieägare eller fondägare? Tänker du enbart kring din egen konsumtion och din pension eller på dina barns och barnbarns framtid?

Onekligen är detta något vi inte kan blunda för, inte om vi är ansvarstagande människor. Jag efterlyser först och främst en karta som jag kan studera - i vilken riktning bör jag gå? Var hittar man en sådan? Gör jag världen en tjänst genom att sälja mina Fortum-aktier? Och vad bör jag äga istället? Viljan att göra rätt måste börja med kunskapen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag tänker inte grönt när det gäller mina fonder. Det är svårt att hitta bolag som inte till någon del agerar oetiskt och alldeles hopplöst när det gäller fonder. Vad jag kan göra är att leva så resurssnålt och etiskt som möjligt i min vardag. Det har större effekt, tror jag.

  Mitt liv är till delar resultatet av tidigare generationers strävan mot att få det bättre, på alla plan. Jag ser det som min skyldighet att dra mitt strå till stacken och inte riva ner vad andra har byggt upp. Det ger mening till mitt liv. Därför tänker jag en eller två generationer framåt men jag måste ju se till att ha ett bra eget liv i första hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tankarna kring att leva etiskt och resurssnålt är utmärkt. Men ska man bara ge tappt när det gäller det egna sparandet? Jag är kluven..

   Radera
 2. Kul att vi båda hann köpa lite Castellum innan den värderades upp, nu ser ekvationen lite tråkigare ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, frågan är hur börsen kommer att värderas framgent. Bankerna kanske har mer att ge?

   Radera
 3. Hej! Fortum toppar Nordiskt klimatindex. Det är ju bra eller hur. Men du kan gå in på God-el och titta på bra el. Jag själv har god-el. Välj GodEl och gör världen bättre! de har inget privat vinstintresse. Vinst går till välgörenhet. Du väljer organisation Med vänlig hälsning. Erik..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var mer än vad jag visste. Tack för upplysningen. Hittade följande intressanta läsning.

   http://media.fortum.se/2013/10/08/fortum-toppar-nordiskt-klimatindex/

   Radera
  2. Du kan också titta här på bra företag som tänker grönt. www.klimatsmart.se/vardepapper/

   Radera
  3. Tack, det var en intressant sida. :)

   Radera
 4. Visst är det en svår balansgång mellan att investera pengarna i framgångsrika bolag och samtidigt kunna stå för alla sina innehav och känna stolthet över att vara en del i bolagens verksamhet.

  Jag har exempelvis avstått från att investera i Swedish Match för att jag inte vill stötta den typen av affärsverksamhet, men å andra sidan har jag investerat i stora klädbolag som förespråkar konsumtion på ett sätt som jag själv inte gör. Mina aktier i spelbolag har jag också känt tveksamheter kring.
  Svåra och stora frågor så här på söndagsförmiddag =)

  SvaraRadera
 5. Hej Per, jag läser din (och andra ekonomibloggar) ibland. En fundering som jag har liknar din fråga lite. Många jag läser verkar vara väldigt inriktade på att investera mycket pengar i aktier som ger utdelning, med målet att själva kunna gå ner kraftigt i arbetstid. Motiveringen är oftast att det suger att sitta fast i ekorrhjulet och arbeta för att konsumera osv. Du vet vad jag menar. Men, planen går liksom ut på att utnyttja alla andra som sitter fast i det här livet som man tycker är så dåligt och icke människovärdigt. För utan andra som lönearbetar och konsumerar, så kommer inte de där aktierna att ge någon passiv inkomst som man kan leva på. Är det moraliskt försvarligt att vilja utnyttja vad man anser är ett dåligt system för att själv kunna leva ett bättre liv? Tycker att det vore intressant att höra dina tankar, du skriver ofta med lite mer djup än många andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var svåra frågor att besvara spontant. Jag får nog fundera lite. :/

   Radera
  2. Intressant fråga faktiskt. Rent moraliskt vore det korrekt att undvika alla former av fonder och aktier eftersom det göder ett sjukt kapitalistiskt pyramidspel, precis som lån och konsumtion.

   Man kan ju 'rösta' med sin livsstil, t ex amortera, undvika onödiga lån, undvika meningslös konsumtion, köpa ekologiskt etc.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg